Банкеръ Daily

Новини

ЗАБРАНИХА ИЗОБРАЖЕНИЯ НА БЕБЕТА ВЪРХУ ХРАНИ ЗА КЪРМАЧЕТА

Правителството одобри наредба за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета и преходните храни.С тази наредба се въвеждат разпоредбите на две европейски директиви, съобщиха от правителствената информационна служба.
Според новите изисквания се забраняват изображенията на бебета върху етикетите на храни за кърмачета.
Причината е, че те идеализират храните и навеждат на мисълта, че продуктът е най-подходящ за детето, което води до заблуда на родителите.
Забраняват се и определения като „хуманизирани, „матернизирани и „адаптирани. Тези изисквания са задължителни и при рекламирането на храните за кърмачета и преходните храни.
Реклама се допуска само в научни и специализирани издания, като тя може да съдържа само научно потвърдени данни и да не създава убеждение, че изкуственото хранене може да замести или е по-добро от кърменето.
В дрогерии, аптеки или хранителни магазини се забранява всякакъв вид реклама на бебешките храни и не се допуска предоставянето им като мостри или при друг тип промоции.
Изисква се върху етикета да бъде поставен текст, който изтъква първостепенното значение на кърменето, както и препоръка храната да се използва след консултация със съответния специалист.

Facebook logo
Бъдете с нас и във