Банкеръ Daily

Новини

За първи път у нас се прави специализирано обучение по стрелба с лък за хора със зрителни затруднения

За първи път в България се прави специализирано обучение по стрелба с лък за хора със зрителни затруднения. то се осъществява по проект по програма на спортното министерство „Спорт за хора с увреждания и деца в риск”, реализиран от Спортен клуб за интеграция „Витоша” и Спортен клуб „Габарит”. За целта са закупени две спомагателни устройства за прицелване.
Трима от най-добре представители се в това обучение стелци демонстрираха точност и прецизност в стрелбата, достигайки почти същите резултати като участниците в Държавното първенство по стрелба с лък. В продължение на три месеца по два часа седмично шест човека със зрителни затруднения са обучавани от инструктори в специалните техники за стрелба с лък с помоща на двете устройства за прицелване, закупени със средства по проекта.
На специалната демонстрация присъстваха заместник-министърът на физическото възпитание и спорта Иван Ценов, председателят на Българска федерация по стрелба с лък Даниел Павлов и председателят на Спортен клуб за интеграция „Витоша” Иван Янев.
„Като гледам тази демонстрация и добрите резултатите, които дадоха тези хора, искам да изкажа своето удовлетворение от факта, че програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск” дава реални резултати. Радвам се, че успяхме да направим първата крачка в по-активната си работа за създаването на условия и възможности за участие на хора с увреждания и деца в риск в безплатни спортни занимания. Вярвам, че и следващата година ще продължим с тази програма като се надявам МФВС да има възможност да отдели повече средства, за да финансира повече проекти”, заяви в края на демонстрацията зам.-министър Ценов.
„Благодаря на Министерство на физическото възпитание и спорта, което подкрепи и подпомогна този проект. Благодарение на програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск” ние успяхме да закупим две специални устройства за прицелване, с които за първи път в България бяха обучени 6 човека със зрителни затруднния да стрелят с лък. Знам, че след това успешно стартиране на този нов вид спорт в страната ни още много хора със зрителни увреждани ще повярват, че щом имат желание да се занимават със спорт, се намират и възможности за практикуването му. Чрез този проект началото е поставено и се надявам, че спортното министерство ще продължи с тази програма и следващата година”, каза председателят на Спортен клуб за интеграция „Витоша” Иван Янев.
По програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск” на спортното министерство се реализират 20 проекта за хора с увреждания, в които се включиха 446 души и 16 проекта за деца в риск, в които участват 666 малчугани. Цялата стойност на програмата е 200 000 лв.
Веднага след края на демонстрацията зам.-министър Ценов награди призьорите от държавното първенство по срелба с лък, което се проведе на 5 и 6 март, в тренировъчната многофункционална спортна зала на 4-ти километър.
Всички участници в проекта получиха специални купи от Българската федерация по стрелба с лък за успешното стартирене в този нов спорт за страната ни, а Иван Ценов бе награден със стауетка с благодарност към МФВС за подкрепата в развитието на стрелбата с лък в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във