Банкеръ Daily

Новини

ЗА ОПТИМИЗАЦИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО СЕ ДОГОВОРИХА СИНДИКАТИТЕ

До утре Министерството на образованието да даде конкретните разчети, за да може на три етапа да се повишат заплатите в средното образование, като на 1 юли 2008 г. да бъдат 650 лева за педагогическия персонал и съответния процент. Това заяви говорителят на Стачния комитет Николай Николов след срещата при премиера Сергей Станишев. Той уточни, че страните са се договорили за оптимизиране на управлението на образованието, за да се спестят необходимите за актуализацията на заплатите средства
Eдна от първите стъпки, за която са се договорили днес при премиера е от 1 януари 2008 г. училищата да станат второстепенни разпоредители на бюджетните средства. Това заяви то своя страна министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той посочи, че стачното споразумение ще съдържа това, което системата като цяло би могла да генерира от съкращения.
Да не се говори само за проценти, а да се оптимизира системата като финансово управление, защото се оказва, че е тя има много сериозен ресурс, каза от своя страна финансовият министър Пламен Орешарски.
Синдикатите и министърът на образованието Даниел Вълчев изразиха надежда, че в понеделник децата могат да се върнат в класните стаи и учебната година да продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във