Банкеръ Daily

Новини

ЗА НОВА АНТИКРИЗИСНА ПРОГРАМА ПРИЗОВАХА СИНДИКАЛИСТИ НА ДНЕШНИЯ ПРОТЕСТ В СТОЛИЦАТА

Нова национална антикризисна програма поиска КНСБ на днешния протест пред Министерския съвет. Хиляди работници от индустрията, услугите и бюджетния сектор настояха да бъдат взети мерки за запазване на работните места и доходите. КНСБ иска от 1 юли минимална заплата от 340 лв. и драстично увеличение на обезщетенията за безработица – минимум 300, максимум 900 лв. Хиляди работници от цялата страна, заети в реалната икономика и в държавния сектор, протестираха, за да защитят работни места и доходи. Лидерът на КНСБ Желязко Христов прогнозира 10% безработица през есента и предупреди, че който пипа заплати и социални придобивки ще си отиде от власт.
Символиката има криза-няма криза приключи. Кризата вече е у нас. Те ни спират за замразяват увеличението на заплатите. Огромна част от българските публични служители имат заплати под средната за страната. И на тези хора да се замразят заплатите – това е безумие, заяви Желязко Христов, цитиран от БНР. Като антикризисна мярка синдикатът поиска от управляващите да поемат и лихвите по ипотечните жилищни кредити в семейства, засегнати от кризата, където има един безработен. На площада бяха и работници, строили пътища – тези от АМ „Черно море”. На тях се дължат 3 млн. за заплати и осигуровки.
Пенсионно-осигурителната система също е пред колапс, предупредиха днес от КНСБ. Осигурените лица са намалели със 140 000, което намалява и приходите в осигуряването с 5%.
Протестиращите внесоха в Министерския съвет протестна декларация със своите искания. Те настояваха и за среща с премиера Сергей Станишев, която обаче не се състоя, тъй като днес той не е в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във