Банкеръ Daily

Новини

ЗА НОВ ТИП ФАЛШИВА ДВАЙСЕТОЛЕВКА ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ОТ БНБ

В Националния център за анализ (НЦА) на БНБ е регистриран нов тип неистинска банкнота от купюр 20 лева, емисия 1999 г. на БНБ, съобщиха от централната банка.
Този тип неистинска банкнота е с ниско качество и са имитирани някои от основните защитни елементи, които се проверяват най-вече от гражданите, като: холограмна лента, воден знак, осигурителна нишка. Няма имитация на релефния печат. При пипане на банкнотата с пръсти на ръцете лесно се установява хартия, различна от оригиналната банкнотна хартия. Тя е гладка на пипане, липсва релеф в печата при надписа „Българска народна банка” и портрета на Стефан Стамболов. При накланяне на неистинската банкнота липсват оптическите ефекти в холограмната лента. Числото 20 не пулсира и не прелива в различни цветове. При поставяне на банкнотата срещу светлинен източник се наблюдава лоша имитация на полутоновия портрет във водния знак.
В случай на съмнение относно истинността на банкнота, се обърнете към БНБ или към най-близката търговска банка, където ще проверят банкнотата. От БНБ съветват, ако гражданите вече са получили неистинска банкнота, да я предадат в най-близкото поделение на МВР, където ще им бъде издаден документ за предаването й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във