Банкеръ Weekly

Новини

За 1.359 млн. лв. са картовите транзакции през първите два месеца на 2012-а

Общо 21 588 са картовите транзакции за първите два месеца на годината. Те са били на стойност 1.359 млн. лева. За цялата 2012 г. транзакциите са били 32 516 и са достигнали близо 4.658 млн. лв., съобщи Министерството на финансите, отчитайки тенденция за повишаване на този вид разпращания.


Общо 788 ПОС-терминали са инсталирани към края на февруари в различни държавни и общински институции, чрез които гражданите могат да извършват плащания към бюджета с дебитни и кредитни карти без такси. Това стана възможно, след като МФ сключи през 2012 г. рамкови договори за обслужване операциите на бюджетните предприятия по събирането на приходи и други постъпления чрез картови плащания с 19 банки. Към края на 2012 г. ПОС-терминали са внедрили 93 общини, системите на Министерския съвет, Висшия съдебен съвет, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на земеделието и храните, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и Техническия университет - София.


Към момента процесът на поетапно въвеждане на терминални устройства в бюджетните организации продължава. Всички необходими условия за своевременно внедряване в публичния сектор на картови плащания чрез ПОС-устройства са осигурени през 2012 г., като инициативата за въвеждането и прилагането на тази форма за плащане е на съответните бюджетни организации. Наблюдава се и тенденция за увеличаване на броя на картовите транзакции.


Министерството на финансите е предоставило на 209 общини в страната и безплатен софтуер за администриране на местните данъци и такси. Той отговаря на и на изискванията за конкретни функционалности, необходими за целите на обработване на плащания, извършени и чрез ПОС терминали, което спомага за постигане на една от целите на МФ, свързани с намаляването на разплащанията в брой. Програмният продукт позволява лесно администриране и поддържане на регистър на гражданите, регистър и обработка на документи и декларации, задължения и плащания, осчетоводяване и отчетна дейност. В новата система има изграден регистър на данъчно задължените лица и той поддържа различни по вид идентификационни номера. Софтуерът позволява погасяване на задължения с кредитни и дебитни карти през Интернет. Предстои разширяване на функционалността в областта на контролно-ревизионната дейност и дейностите по вземанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във