Банкеръ Daily

Новини

Yahoo спечели 7.1 млрд долара от дяловете си Alibaba

Приключи сделката, в която Yahoo продаде част от акциите си в китайската интернет компания Alibaba Group, съобщиха световните агенции. Тя е на стойност 7.1 млрд. щ.долара. Предвижда се по-голямата част от тези пари да се разпредели сред акционерите на компанията, а останалите 1.3 млрд. щ.долари ще бъдат използвани за нови придобивания и укрепване на бизнеса на компанията. За това е настояла Мариса Майер, която стана изпълнителен директор на Yahoo преди няколко месеца.


Дългоочакваното съобщение идва четири месеца след като Yahoo и Alibaba обявиха детайлите по тази продажба, която пък се договаря в почти двугодишни преговори.


Сега вече китайската компания ще получи по-голяма независимост ще може да се съсредоточи върху плановете си за излизане на борсата. От Alibaba планират първично предлагане на акции (IPO) в следващите три години. От друга страна, с получените пари Yahoo ще може да мисли и да взема решения по-спокойно след последните няколко трудни за бизнеса й години.


За тези акции от китайската компания Yahoo плати през 2005-а общо 1 млрд. щ.долара, което означава, че сега получава изключително добра възръщаемост от вложението си. Освен платените 7.1 млмрд. щ.долара Alibaba допълнителни ще преведе на продавача още 550 млн. щ.долара, които са излезли наяве вследствие на преразгледани лицензионни споразумения за патенти.


Следващата стъпка, която планират в Yahoo е изкупуване на собствени акции на стойност 3 млрд. щ.долара през следващите месеци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във