Банкеръ Daily

Новини

ВЪВЕЖДАТ МИНИМАЛНА ЖИЛИЩНА ПЛОЩ, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТНЕМА ОТ ДЛЪЖНИЦИ

Правителството прие наредба, с която се определят жилищните нужди на длъжника и неговото семейство при насочено принудително изпълнение върху жилището. Изискването е на чл. 444, т. 7 от Гражданския процесуален кодекс, който влиза в сила от 1 март 2008 г., съобщиха от правителствената информационна служба.
Нормата за едночленно семейство е 25 кв. м жилищна площ, за двучленно – 40 кв. м, за тричленно – 55 кв. м, за четиричленно – 70 кв. м, за семейство с 5 и повече членове – по 15 кв. м повече за следващите членове. Над определените размери жилището на длъжника се продава.
При определянето на жилищната площ се взема предвид и детето, което ще се роди. Когато член на семейството страда от болест, която дава право на самостоятелна стая за живеене или той се нуждае от помощта на друго лице според решение на ТЕЛК или НЕЛК, към посочените жилищни площи може да се добавят още до 15 кв. м. Списъкът с болестите трябва да бъде утвърден от министъра на здравеопазването.
При изчисляването на жилищните нужди на длъжника и членовете на неговото семейство не се включват кухненските боксове, самостоятелните кухни, трапезариите (когато няма кухня с място за хранене), вестибюлите без пряко осветление, както и обслужващите и спомагателни помещения. Изчисленията се правят само върху площта на дневни, спални, детски стаи и трапезарии, когато има кухня с място за хранене.
При определяне на нормите са взети предвид регламентираните от общинските съвети норми за жилищно настаняване, прилагани при настаняване под наем на граждани с установени жилищни нужди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във