Банкеръ Weekly

Новини

Във ВМЗ пак протестират, а Добрев още търси купувач

В първия работен ден за ВМЗ-Сопот през 2013 г. служителите му подновяват протестите си. Работниците от държавното предприятие бяха пуснати в принудителен отпуск, но днес се очаква да продължат ефективната стачка, която започнаха преди Коледа. Те настояват да бъде посочена дата, на която ще им се изплатят заплатите за октомври, ноември и декември, които работодателят им дължи.


В края на миналата година беше договорено изплащането на 1 млн. лева на предприятието, за да се погасят част от борчовете. Протестиращите обаче са категорични, че ще се върнат по работните си места, когато получат заплатите си в пълен размер. По думите им получените аванс и заплата за септември вече са се стопили за разплащане на стари техни дългове.


Междувременно министърът на икономиката Делян Добрев обяви, че на среща днес между синдикати, Агенцията по приватизация и един от допуснатите кандидат-копувачи ще бъде насрочен краен срок за подаване на оферта. Процедурата се забави по искане на компанията, която искаше да проучи завода преди да подаде оферта за неговото закупуване.


bdquo;Дадохме достатъчно време това да се случиldquo;, допълни Добрев. Според него единствения начин проблемите във ВМЗ да бъдат решени е предприятието да бъде приватизирано.


bdquo;Това трябваше да се случи още преди десет години, защото очевидно през цялото това време държавата не е могла да го управляваldquo;, обясни икономическият министър. По думите му в този сектор имало редица други предприятия, които се справяли добре и нямали проблем с плащането на заплатите. bdquo;Затова приватизацията на завода е дългосрочното решение на проблемите на ВМЗ-Сопот, категоричен бе Добрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във