Банкеръ Daily

Новини

ВЪВ ВАРНА ИЗВЪРШИХА 3 БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ

В университетската болница „Св. Марина” във Варна бяха извършени първите три бъбречни трансплантации от жив донор под ръководството доц. Александър Хинев, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Те са осъществени със съдействието на проф. Даниел Кандинас – ръководител на Клиника по висцерална и трансплантационна хирургия при Университетска болница „Инзелшпитал”– Берн. Екипът, подготвил и извършил всички манипулации, се състои от близо 30 човека – нефролози, имунолози, анестезиолози, микробиолози и други специалисти.
Трансплантираните пациенти - жена – на 41 г. и двама мъже – на 31 и 47 г., и техните донори са в добро състояние. Присадените бъбреци работят много добре и успешно изпълняват функциите си.
Извършените трансплантации са успешна реализация на международен проект между Университетската болница „Св. Марина” – Варна и Университетската болница „Инзелшпитал” – Берн, Швейцария. Ръководител на проекта от българска страна е директорът на „Св.Марина” проф. Красимир Иванов, а от швейцарска – проф. Даниел Кандинас. Съвместната работа на лекарите от двете университетски болници ще продължи и в бъдеще. В изпълнение на проекта се предвижда подготовка на екипи и извършване на чернодробна трансплантация.
Подобни проекти и осъществени успешни трансплантации имат пълната подкрепа на Министерството на здравеопазването и са важна част от провеждана политика за развитие на донорството и трансплантациите. Министерството оказва и необходимата финансова подкрепа на болниците и екипите, които извършват трансплантация на органи, действащият Закон за трансплантация на органи, тъкани и клетки и издадените към него наредби отговарят напълно на съвременните изисквания за европейски норми и медицински стандарти

Facebook logo
Бъдете с нас и във