Банкеръ Weekly

Новини

Върховният съд на САЩ ще разглежда въпрос за гей браковете

Върховният съд на САЩ се заема днес с разглеждането на спорния и деликатен въпрос за гей браковете между еднополовите двойки.


В продължение на два дни деветима върховни магистрати ще изслушат аргументите на привържениците и противниците на законното съжителство между хомосексуалисти.


На дебат ще бъде подложен и Федералният акт за защита на брака от 1996-а, който ограничава определението само до съчетания между хора от противоположния пол.


Пред Върховния съд днес се събраха както противници на гей браковете, така и на равенството между половете.


Този случай е повратна точка в американската история. По време на планираните тричасови изслушвания адвокатите и на двете страни ще представят исканията си, а магистратите ще имат последната дума.


Гей-активистите настояват за равенство на човешките права. Проучванията на общественото мнение, многократно са посочвали, че мнозинството от американците вече приемат принципа на еднополовите бракове. Той е узаконен в девет щата плюс Федерален окръг Колумбия, но остава забранен или ограничени в другите 41 американски щата.


Опозицията остава силна, ръководена от социалните консерватори, подкрепени от римокатолически и евангелски църкви. Те настояват, че бракът може да бъде само съюз между един мъж и една жена.


Президентът Барак Обама заяви отново подкрепата си за еднополовите бракове в социалната мрежа Twitter чрез застъпническата група Organizing for Action, основана след преизбирането му за държавен глава.


Всеки американец трябва да бъде в състояние да се омъжи за човека, когото обича, посочва Обама в туита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във