Банкеръ Weekly

Новини

Външните министри на ЕС обсъдиха атентата в Бургас

Днешният Съвет bdquo;Външни работиrdquo; в Брюксел, в който участват първите дипломати на страните от ЕС, започна с встъпление на Катрин Аштън, свързано с атентата на бургаското летище. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност заклейми извършеното у нас престъпление като ужасяващо и подчерта: bdquo;Изпращаме много силно послание на солидарност с българското правителствоrdquo;.


Министърът на външните работи Николай Младенов брифира Съвета за този bdquo;първи по рода си атентат на българска територия. Той отбеляза добрата работа на нашите служби за сигурност с партньорските служби, както и с Европол. Благодарен съм за помощта по тази линия, тъй като целим да направим подобни ситуации невъзможни в България и в Европа в бъдеще, подчерта той. Външният ни министър поясни, че преди да приключи разследването, България няма да сочи никого за виновен.


Съветът на външните министри прие днес заключения по Зимбабве, Сомалия, Мали, Ливан, Южните съседи - Египет, Либия и Сирия, като за Сирия беше въведено засилено прилагане на оръжейното ембарго във връзка със сериозната загриженост от ескалиране на насилието и трагичните последици върху сирийското население. Разширени бяха финансовите и визовите рестрикции за представители на режима в Дамаск. Същевременно беше одобрено изваждане от санкциите на финансовите трансфери, свързани с подкрепа за сирийски студенти и изследователи в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във