Банкеръ Daily

Новини

ВСС НАКАЗА СЪДИЯ И ЗАМ.-РАЙОНЕН ПРОКУРОР

Висшият съдебен съвет наказа съдия Даниела Грамовска и зам.-районния прокурор на Самоков Христо Белстойнев по предложения на Инспектората към ВСС за дисциплинарни наказания – на
Съдия Даниела Грамовска, председател на Районен съд – Бяла Слатина е приела за разглеждане молба за обезпечение на бъдещ иск за сумата от 300 хиляди евро, който не е бил родово компетентен на Районен съд – Бяла Слатина. Допуснала е обезпечението на бъдещия иск, като е запорирала 2 хил. тона пшеница и 1000 т. ечемик, собственост на ЗППОК „Единство” с. Соколаре. Съдията не е определила парична гаранция и не е съобразила, че представеният като писмено доказателство документ не представлява „убедително писмено доказателство”, тъй като е направена нотариална заверка само на единия подпис на заемодателя по договор за заем в размер на 300 хил. евро. Не е преценила и, че падежът не е настъпил, а освен това се е установило по образувана преписка на РПУ-Бяла Слатина, че подписът на председателя като заемател и печатът на кооперацията са подправени. Освен това съдия Грамовска като председател не е предприела мерки за въвеждане на електронна система за случайно разпределение на делата, въпреки, че е разполагала с такава програма, предоставена й от ВСС през 2007 г. Това й е позволило да разпредели делото на себе си.
Зам.-районния прокурор на Самоков Христо Белстойнев е наказан дисциплинарно по сигнал на председателя на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” Николай Боршуков”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във