Банкеръ Daily

Новини

Всички училищни автобуси са проверени от автомобилната администрация

През последните двайсет дни инспектирахме техническото състояние на всички училищни автобуси. Това заяви изпълнителният директор на Аганция bdquo;Автомобилна администрацияrdquo; Валентин Божков по време на провелата се днес проверка пред столичното училище Света София. Той уточни, че с тази акция се цели превозвачите и шофьорите да обърнат внимание на техническото състояние и редовността на превозните документи в началото на учебната година.


Специализираните проверки на всички училищни автобуси преди началото на учебната година са разпоредени от министъра на транспорта Ивайло Московски, за да се повиши сигурността на децата.


За постигането на по-голяма ефективност училищните автобуси се проверяват два пъти. Първата част от акцията се проведе в периода от 24 август до 12 септември, като инспекторите следяха за спазването на нормативните изисквания и техническата изправност на всички училищни автобуси.


Проверени са 1102 автобуса, като за допуснати нарушения са съставени 23 акта. По-характерните нарушения са спукани стъкла, липса на периодичен технически преглед, липса на пожарогасители и аптечки, водачи без карта за квалификация и други. При всички констатирани нарушения са направени предписания за отстраняването им преди началото на учебната година.


На територията на цялата страна днес се проведе втората част от проверката. Дд момента са инспектирани 359 автобуси и са съставени 21 акта. Два автобуса са спрени от движение за 6 месеца поради извършване на превоз без лиценз. Най-честите нарушения са ndash; водачи без карта за квалификация, без аптечки, без пожарогасители, износени гуми, незаверени маршрутни разписания, без технически преглед, без пътен лист, без табела деца, незаверен тахограф, извършване на превоз с автомобил 8+1.


Повторната проверка цели отново да се установи спазват ли се нормативните изисквания при превоз на ученици, изпълнени ли са всички предписания, направени от инспекторите на Автомобилна администрация, както и се акцентира на спазването на нормативните изисквания към водачите за възраст и стаж (минимална възраст от 25 години на водачите и професионален опит поне 2 години).

Facebook logo
Бъдете с нас и във