Банкеръ Daily

Новини

Всички сме в играта

Когато първият гръм от ясно небе на отиващата си уж финансова криза разцепи небето над Уол Стрийт, родните пишман икономисти не разбраха мислиха месеци наред преди да изтърсят, че криза няма. А ако има, тя ще е на богатите. После американските им колеги посочиха точните белези - прегряване на кредитния пазар, довело до проблем с ипотеките и препродажбата им чрез екзотични финансови инструменти – т. нар. деривати. Изводът: всички(регулатори, банки и клиенти) са били в играта и от един момент нататък вече нищо не е можело да се направи.


Сега у нас на кризата краят й не се вижда и никой нищо не може да направи срещу депозитната тенденция. Българите държат 36.5 млрд. лева.(ръст от 8.5 на сто) по депозити и 60% от тях не щат да чуят за кредити. Заключенията са в доклад на "УниКредит Булбанк", според който спестяванията растат въпреки спада на лихвените проценти по банковите депозити и въвеждането на данъка върху доходите от лихви по срочните депозити. Политическата обстановка в страната мотивирала убедително спестовниците. В резултат банковата система е свръхликвидна и банките се чудят как да пласират привлечения ресурс.


Какво тогава не ни е наред? Банките са пълни с пари, а народът пести вместо да харчи чужди. Което значи, че ги има, нали? Това сочи икономическата логика. Но икономистите, освен че много грешат, го правят и от краен педантизъм. Като в лафа: Попитай икономист за нечий телефонен номер и ако не го знае, ще ти го изчисли. И без изчисления всеки усеща, че малко неща в тази държава са наред. При това икономиката е доведеното дете на политиката. А какво е българската политика, ако не откачена и безотговорна мащеха?


И патрирархът Неофит каза: „Страната ни и сърцата ни са раздирани от смут и безпокойство за утрешния ден, раздори и противопоставяне”. Всички сме в играта!


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във