Банкеръ Daily

Новини

Всеки втори у нас живее бедно, всеки десети - богато

Всеки втори в България живее бедно, а всеки десети богато. Това показват данните от изследване на Института за пазарна икономика, което проследява развитието на средната по доходи класа от 2005 до 2010 година. Оказва се, че хората в домакинства със средни доходи, са 46.9%, тези с ниски доходи - са 43.4 на сто, а тези с високи доходи - едва 9,7 процента.


Проучването показва, че около 3.5 млн. българи живеят в домакинства със средни доходи и се числят към средната класа. За да може едно четиричленно семейство от двама възрастни и две деца да се счита за част от средната по доходи класа, то неговият общ месечен доход трябва да се равнява на около 2400 лв. към 2010 година.


Според анализа, броят на хората, които могат да се считат за средна класа, е намалял с около 200 хил. души за пет години. Оказва се, че средната класа у нас забогатява по време на икономическия бум и не губи голяма част от доходите си в първите две години от кризата през 2009 и 2010 година.


Броят на хората, живеещи в домакинства с високи доходи, пък се увеличава с около 2 на сто за сметка на средната по доходи класа, показва още изследването.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във