Банкеръ Daily

Новини

Всеки четвърти кандидат за фирмен кредит получава финансиране

Всеки четвърти, кандидатствал за бизнес кредит през първите четири месеца на 2010 г., е получил одобрение за финансиране. Броят нараства в сравнение със същия период на миналата година (януари-април), когато всеки шести от подалите искане е имал положителен отговор. Това показват наблюденията на кредитиращото дружество Кредитекс. Данните потвърждават прогнозата на компанията отпреди три месеца, че пазарът на бизнес кредити ще се раздвижи през 2010 година.
Според четири основни критерия се оценяват търсещите фирмен заем и преди, и по време на кризата. На първо място се гледат възможностите да се изплаща кредитът с реалните постъпления от дейността на всяко малко и средно предприятие. На второ – желанието на фирмата да сподели риска с кредитора чрез самоучастие или залог на ценни активи, като основно жилище или производствена база. Третият и четвърти критерии са ясно определената цел, за която ще се използва заемът и добрата кредитна история на фирмата.
Нов критерий при анализа на потенциалните кредитополучатели през 2010 г. е как фирмата се справя в условията на криза. Този анализ дава допълнителна информация за рисковия профил и гъвкавостта на една компания, за това може ли тя да се настройва успешно спрямо променящия се пазар.
Кредитекс продължава да отчита допускането на едни и същи грешки при кандидатстването за кредит. По време на криза, когато финансирането е по-труден процес, все още има фирми, които: не знаят за какво точно са им необходими средствата; надценяват обезпечението (собствениците са склонни да мислят, че техният имот е най-ценният и трудно приемат, че оценката се определя от пазара); спестяват или укриват информация (когато кредиторът е наясно с всички аспекти на бизнеса и финансовото състояние на една фирма, е по-вероятно да отпусне бързо искания заем).
Кредитекс е небанка (non-bank) и е част от групата компании на Ти Би Ай Файненшъл Сървисиз (TBI Financial Services B.V.). Non-banks са голяма част от финасовите фирми в развитите икономики. Oбщото при тях е, че не се занимават с публично привличане на депозити. В България «небанките» са включени в Закона за кредитните институции и са под наблюдението и надзора на БНБ. По-голямата част от тях се занимават с бързи потребителски заеми. Някои са 100%-дъщерни дружества на търговски банки, други са свързани със застрахователни дружества или фирми от финансовия сектор. Кредитекс е небанка за финансиране на малкия и средния бизнес и за предоставяне на жилищни заеми. Над 2/3 от отпуснатите кредити на дружеството са за малки исредни предпирятия. Бизнес кредитите са срещу ипотека на недвижими имоти в цялата страна. Срокът за одобрение е до пет работни дни след подаване на заявление. Средният размер на заемите е около 150 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във