Банкеръ Daily

Новини

Все повече туристи избират България

Въпреки икономическата криза и проблемите в бранша всяка година туризмът у нас расте с между 5 и 10%, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Това помага на икономиката ни и дава възможност да се конкурираме с фискално стабилни страни като Норвегия, Дания и Швеция, твърдят хотелиери.


По изчисления на бранша руският турист оставя у нас най-малко 1000 евро за 14 дни. Сметката показва, че ако очакваме един милион туристи, това означава милиард свежи пари да влязат в нашата икономика като антикризисна мярка. Затова е необходима промяна, която да дава възможност платежоспособните туристи от Русия, Украйна и Турция, решили да почиват в България през лятото и зимата, да получават многогодишни визи. Сега те трябва да ходят два пъти за виза, да си губят времето, като това може да ги накара да изберат друга дестинация, разясни Рагин.


По данни на Асоциацията на руските туроператори само през това лято у нас са дошли с 22% повече руснаци. Причината са ниските цени за почивка по черноморските курорти и продължава да бъде популярна дестинация сред руснаците. Въпреки това обаче най-популярна туристическа дестинация за руснаците продължава да бъде Турция, следвана от Египет, Гърция, Испания и Хърватска.


Иначе в края на летния сезон все още няма официална статистика какъв е броят на туристите, избрали да почиват по българските курорти. По последни данни на статистическия институт обаче първите шест месеца на годината са приключили със спад от около 2%, а юли е бил значително по-добър за туризма у нас от предишния. Гостите от чужбина са били с близо 51% повече спрямо юни. За този период страната ни са посетили общо 1.6 млн. туристи, като прави впечатление, че гърците и италианците започват все по-често да летуват у нас за сметка на по-скъпите курортни дестинации. С една трета повече са и украинците, които избират страната ни за почивка, а привлечените руснаци през месец юли са с близо 28% повече, отколкото през юни. Междувременно над 404 хил. българи са пътували в чужбина през юли, като повечето са избрали да отидат до Испания, Австрия, Германия и Франция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във