Банкеръ Daily

Новини

Връчиха договори за над 5.5 млн. евро по трансграничната програма

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков връчи 21 договора за финансиране на кандидати по втората покана за набиране на проектни предложения по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция.


bdquo;Средствата, които се инвестират в реализацията им, ще спомогнат за подобряване на икономическото състояние на иначе слабо развитите гранични райониrdquo;, заяви зам.-министър Нанков по време на церемонията.


Общо 11 са сключените договори по приоритетна ос 1 bdquo;Устойчиво социално и икономическо развитиеldquo;, а субсидията по тях възлиза на 3.2 млн. евро. По приоритетна ос 2 bdquo;Подобряване качеството на животldquo; договорите са 10 за 2.3 млн. евро.


От финансираните проекти 6 са инвестиционни, а 17 са за изпълнение на т.нар. bdquo;меки меркиldquo;. bdquo;Те ще спомогнат за развитието на културното сътрудничество в района. Това от своя страна ще допринесе за развитието на неговия туристически потенциалrdquo;, поясни още Нанков.


Той допълни, че очакванията са по втората покана за набиране на проектни предложения да бъдат подписани договори за още 24 проекта. Така, благодарение на партньорството между България и Турция, в района ще бъдат инвестирани още почти 6 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във