Банкеръ Weekly

Новини

Връчиха 6 приза „Златен ритон“ на Винария

С шест приза bdquo;Златен ритонldquo; и 125 медала завърши Международният конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложбата bdquo;Винария 2013ldquo;. Най-авторитетните български отличия в бранша бяха раздадени на тържествена церемония в Международния панаир в Пловдив вчера вечерта.


bdquo;Конкуренцията беше невероятна. Разликите между отличените са едва от няколко хилядниldquo;, заяви проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, която организира конкурса. Участваха 45 фирми, от тях 20 чуждестранни ndash; от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан. Бяха представени над 400 проби от вина. Миналата година претендентите бяха 29, а пробите ndash; около 350. За първи път присъства група bdquo;Спиртни напиткиldquo; с 60 проби


Състезанието за винените Оскари е в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе. Тази година имаме призьори във всяка група, отбеляза проф. Моллов.


С три приза bdquo;Златен ритонldquo; финишира bdquo;Винпром Пещераldquo;. Отличията са за bdquo;Домейн Пещера Совиньон блан Тракийска низинаldquo; - от групата на белите вина от последна реколта, bdquo;Домейн Пещера розе Тракийска низинаldquo; - от групата розови вина от последна реколта, и bdquo;Домейн Пещера розе Тракийска низина 2010 г.ldquo; - от групата розови вина от по-стари реколти. Това е bdquo;голям шлемldquo;, каза изпълнителният директор на bdquo;Винпром Пещераldquo; Иван Папазов, след като получи третата статуетка.


Вече 12 години чакаме този миг, сподели директорът на bdquo;Винзаводldquo;-Асеновград Йордан Стефанов, когато разбра, че компанията вече има Златен ритон за bdquo;Version Каберне франldquo; в групата на червените вина от последна реколта. 14-и Златен ритон добави в колекцията си bdquo;Черноморско златоldquo; с bdquo;Каберне совиньон Тракийска низина 2007 г.ldquo; от групата на червените вина от по-стари реколти. Сред отлежалите бели вина най-добро се оказа bdquo;Авлудзена шардоне 2011ldquo; на bdquo;Бойарldquo;.


Журито раздаде 109 златни медала ndash; 86 за вина, 14 за ракии, 7 за бренди и 2 за уиски. Сребърните медали са 16 ndash; 8 за вина, 4 за ракии, 2 за мастика, по един за мента и водка. В комисиите влизаше елитът на дегустаторите от България, както и 8 чуждестранни експерти, двойно повече в сравнение с миналата година.


Почти равностойното българско и чуждестранно участие, разширената гама от напитки, които се състезават, и присъствието на авторитетни арбитри от други държави изравняват нашия конкурс с утвърдените световни състезания в бранша, защото той вече отговаря на всички изисквания, коментира проф. Моллов. Избите полагат огромни усилия, за да стигнат до наградата bdquo;Златен ритонldquo; и до медалите на bdquo;Винарияldquo;, защото отличията са наистина престижни и помагат за маркетинга на продуктите, коментира Моллов.


На церемонията бе връчена и традиционната награда bdquo;Бъчвата на НЛВКldquo;, която отново отиде при bdquo;Черноморско златоldquo;.


За най-добър енолог на bdquo;Винария 2013ldquo; бе определен инж. Валери Чулин от bdquo;Виниldquo;-Сливен, чиито оценки по време на дегустациите са били най-близки до крайните резултати.


Международната изложба за лозарство и винарство продължава в панаира до 6 април с участието на компании от 13 държави, които предлагат нова колекции вина и спиртни напитки, технологии, машини, оборудване и материали за лозарството и винарството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във