Банкеръ Daily

Новини

Войсковият ред и дисциплината на Българската армия през 2010 г. били на нива

Състоянието на войсковия ред и дисциплината в Българската армия през 2010 година удовлетворява и във формированията са създадени необходимите условия за изпълнение на задачите от ежедневния войскови живот. Това е основният извод, който направи началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов по време на Анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Българската армия през учебната 2010 година. Той бе представен днес, 10 февруари, в рамките на провеждащата се конференция в София.
В анализа се посочва, че подготовката на формированията от Сухопътните войски през 2010 г. е била насочена към постигане на висока боеспособност и повишаване на професионалните качества на офицерите, сержантите и войниците. В Сухопътните войски са проведени 65 % от планираните учения, а останалите 35% са препланирани в тактически занятия.
Във Военновъздушните сили подготовката е била насочена към поддържане на достигнатите способности от декларираните формирования, приоритетно водене подготовката на летателния състав, носещ бойно дежурство по Air Policing и дежурство за аварийно-спасително осигуряване. Изпълнени са 91 % от планирания нальот.
За подготовката на корабите във Военноморските сили били планирани тактически учения, курсови, специални задачи и бойни упражнения, които са изпълнени на 88% .
Генерал Симеонов даде отлична оценка на провелото се съвместно Тактическо учение с бойни стрелби на зенитния полигон „Шабла” – „Есен 2010”, в което участваха и формирования от състава на въоръжените сили на Сърбия.
Началникът на отбраната отбеляза също, че проведеното национално компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Феникс 2010” е допринесло за подобряване на взаимодействието и координацията между министерствата и ведомствата при планирането и провеждането на операции в отговор на извънредни ситуации.
През годината Съвместното оперативно командване планира и проведе командно-щабно учение “Съвместни усилия 2010”. На него командването показа, че е достигнало начални оперативни способности за водене на операция от Съвместни оперативни сили за защита на националния суверенитет в контекста на членството на страната ни в НАТО.
По отношение на състоянието на дисциплината в Българската армия генерал Симеонов посочи, че през изминалата година инцидентите са с 16% повече в сравнение с 2009 г. Близо една трета от тях са станали при или по повод изпълнение на служебните задължения. Останалите не са свързани с изпълнение на служебни задължения.
През 2010 г., по време на мисии зад граница, от български военнослужещи са допуснати 11 инцидента, свързани с нарушаване на дисциплината. Има и един инцидент с четирима пострадали военнослужещи (На 24.01.2010 г. при ракетна атака срещу летище “Кандахар” бяха ранени четирима военнослужещи от българския контингент, които впоследствие бяха транспортирани за лечение във военната болница на САЩ в Ландщул, Германия.)
Генерал Симеонов отбеляза, че през 2010 г. подготовката на Българската армия се е осъществявала в условията на финансови ограничения. Това е наложило да се извърши рационално и адекватно планиране, което да позволи да се реализират плановете за подготовка на ниво, гарантиращо изграждането и поддържането на необходимите способности.
В заседанието днес участва президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Георги Първанов. Той награди с ордени “За военна заслуга”- III степен военните пилоти майор Боян Григоров Григоров и майор Пламен Ганчев Иванов от Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия. Отличията им бяха връчени за изключителен професионализъм, себеотрицание и отговорност, проявени по време на инцидент със самолет РС-9М “Пилатус”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във