Банкеръ Daily

Новини

Военният министър Николай Младенов участва в среща на НАТО в Братислава

Двудневна неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна днес в Братислава, Словакия. Тя ще се председателства от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, съобщават от пресцентъра на министерството на отбраната.
Българската делегация се ръководи от министъра на отбраната Николай Младенов. В състава й са включени постоянният представител на Република България в НАТО посланик Тодор Чуров и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Сред основните теми на срещата са оптимизирането на разходите на Алианса в условията на финансова криза, предизвикателствата пред операцията в Афганистан ISAF и перспективите на противоракетната отбрана на НАТО. Министрите на отбраната ще обсъдят конкретни предложения за приоритизация на разходите и намирането на баланс между нужните изисквания и наличните ресурси. Темата е от съществено значение за провеждането на операциите и развитието на способностите на Алианса.
Акцент в дискусиите през втория работен ден ще бъдат противоракетната отбрана на Алианса и операцията в Афганистан. Ще бъдат обсъдени приоритетите за 2010 г. на Всеобхватния политико-военен план за Афганистан. Командващият операцията ISAF генерал Стенли Маккристъл ще представи пред министрите „Начална оценка на операцията” и вижданията си за укрепване на сигурността и стабилността на Афганистан. По време на срещата в Братислава ще се проведе и съпътстваща конференция „Нови предизвикателства – по-добри способности”, по време на която ще бъдат обсъдени редица актуални за Алианса теми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във