Банкеръ Weekly

Новини

Военният комитет на НАТО разгледа ситуацията в Афганистан и сътрудничеството с Русия

Анализ на ситуацията в Средиземноморския регион бе направен в рамките на първия ден от заседанието на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната, в което участва генерал Симеон Симеонов. Заседанието започна със среща с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, на която той представи основните приоритети на Алианса за предстоящата година.


Под ръководството на председателя на Военния комитет на Пакта генерал Кнуд Бартъл участниците във форума бяха информирани за напредъка по изграждане на партньорските способности в подкрепа на основните задачи на Алианса.


В сесията, посветена на Афганистан, висшите военни обсъдиха обстановката и отчетоха напредъка на прехода в страната, както и процеса на трансформация на мисията на НАТО след 2014 година.


Началниците на отбраната разгледаха и развитието на военното сътрудничество с Русия и други въпроси в подкрепа на партньорството и взаимноизгодното военно сътрудничество.


Заседанието на Военния комитет продължава и днес като в програмата е предвидено началниците на отбраната да направят преглед на напредъка на мисията на НАТО в Косово, както и да разгледат развитието на другите операции на Алианса, насочени към борбата с тероризма и морското пиратство.


В предстоящите сесии, посветени на инициативите на НАТО bdquo;Интелигентна отбранаrdquo; и bdquo;Свързаност на силитеrdquo;, ще се направят изводи за създаването, развитието и поддържането на способности, отговарящи на нивото на амбиция на Алианса в перспектива до 2020 г. и след нея.


Очаква се в дискусиите на заседанието още веднъж да се потвърди решимостта на съюзниците за съответствие на военните структури и способности към основните задачи, заложени в новата Стратегическа концепция на НАТО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във