Банкеръ Daily

Новини

ВОДИМ ПРЕГОВОРИ С ТУРЦИЯ ЗА ХЕРА

В момента се провеждат много трудни, но интензивни преговори с Турция за провеждане на втори оглед на потъналия кораб “Хера”. Не съм оптимист този оглед да стане до края на годината, с оглед влошаването на времето. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на срещатата на транспортните министри от страните членки на Зентрално-европейската инициатива. Срещата се провежда днес и утре в курорта “Слънчев ден” край Варна. Министър Мутафчиев отказа всякакъв коментар за приватизацията на Български морски флот с мотива, че ще се намеси грубо в работата на Агенцията по приватизация.
Министърът представи доклада си пред генералния директор на ЦЕИ Хералд Крейд. В доклада се казва, че през територията на България минава Югоизточната главна ос, която свързва Европейския съюз през Балканите и Турция с Кавказ и Каспийско море, както и с Египет и Червено море.
В националната стратегия за интегрирано развитие на транспортната инфраструктура на Българияза периода от 2006 до 2015 години са заложени източници на финансиране. От държавния бюджет на страната близо 2 млрд. евро.
От предприсъединителни фондове на Европейския съюз близо 600 млн. евро, от Кохезионния фонд – над 1 млрд. и 200 млн. евро, от Европейския фонд за регионално развитие над четвърт милиард евро и са заложени средства от друго финансиране в размер на близо 700 млн. евро.
Тези пари са предвидени за модернизиране и изграждане на общоевропейски транспортен коридор десет – клон Це, който свързва Белград – Ниш и София, а от там по транспортен коридор четири, който свързва Истанбул с трасека.
Общоевропейски коридор 8, който започва от италианските пристанища Бари и Бриндизи, и който преминава през Дурес и Вльора – Тирана и Скопие, през София за Варна и Бургас.
Като основни морски магистрали са включени магистралите в Черно море и връзката му със Средиземно море. Това са връзките на пристанища Варна и Бургас със пристанищата в Украйна, Русия, Грузия и Турция.
По отношение на пътната инфраструктура най-важни са проектите за строителство на автомагистрали Тракия, Хемус, Марица, Черно море, Люлин и Струма, заключи министър Мутафчиев, цитиран от Дарик радио.

Facebook logo
Бъдете с нас и във