Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 8

АП ИГРАЕ ВА-БАНК ЗА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ
Четвъртият централизиран публичен търг, чието начало бе обявено за 1 март, най-вероятно ще започне със скандал. И почти сигурно - без три от най-атрактивните топлофикационни дружества от тръжното обявление, което бе обнародвано в Държавен вестник миналия петък (20 февруари) - прогнозира в. БАНКЕРЪ. Едно от дружествата пък, в чиито каси гарантирано ще постъпят над 1 млн. лева до три месеца, се продава за малко над 600 хил. лева. От седмичника можете да научите още кой е в основата на поредния приватизационен скандал, какви цели се преследват и кой най-много ще намаже.

БЪЛГАРИЯ НАТРУПА 4.3 МИЛИАРДА ДОЛАРА НОВИ ДЪЛГОВЕ
Българската държава трябва да плати близо 740 млн. евро на външни кредитори до края на 2004 година. Според приетата през 2003 г. от Министерския съвет стратегия за управление на външния дълг тази година финансовото министерство ще продължи да намалява доларовите задължения на държавата към чужбина за сметка на дълга в евро и в левове. Подобна политика изглежда доста нелепа на фона на ясната тенденция към обезценяване на долара на международните пазари. Още повече в момент, когато се очаква поевтиняването на долара да продължи, а не когато то достигне най-ниските си нива и от международните пазари бъдат получени сигнали, че е натрупан потенциал тенденцията да се обърне и щатската валута да започне да поскъпва. Анализ на БАНКЕРЪ - в новия осми брой.

ДАНЪЧНИТЕ ПОЛИЦАИ НЕВЪОРЪЖЕНИ, НО МНОГО ОПАСНИ
Службата за фискални разследвания, или казано на популярен език - данъчната полиция, най-после ще бъде създадена. Вече преминахме от въпроса дали към въпроса как - така финансовият министър Милен Велчев обобщи резултатите от тридневната конференция в Банкя, в която участваха височайши особи като вътрешния министър Георги Петканов, американския посланик Джеймс Пардю, шефа на Националната следствена служба Ангел Александров, представители на Върховна касационна прокуратура и на Министерството на правосъдието и др. Данъчните полицаи няма да носят оръжие и няма да имат право да арестуват, но ще прилагат закона с цялата му строгост. Всичко за новата структура в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

БОРБАТА ЗА ВЛИЯНИЕ В СДС ПРЕДСТОИ
Вместо да реши проблемите на Надежда Михайлова, извънредната конференция на СДС я изправи пред много повече съперници, отколкото изглеждаше в началото. Сега за мястото на Михайлова се борят поне трима мъже. Как и с какви средства се води битката за върховете на синята партия, кой какви шансове има - четете анализ на БАНКЕРЪ в новия осми брой.

БЕЗ КИСЕЛОТО МЛЯКО В БРЮКСЕЛ ЩЕ НИ РЕГИСТРИРАТ ЦЪРВУЛИТЕ
Желанието на страната ни да влезе в Евросъюза със запазени изключителни права върху названията ракия и мастика може би гъделичка националната гордост на българина. Само че това изглежда малко пресилено, като се има предвид, че Словения също е подала заявка за регистрация на Костелска ракия, а Румъния - за ракиу. Доста по-сериозни са шансовете ни да претендираме за сиренето и кашкавала. Само че техните марки са откраднати от чужди граждани. За ракията, търговските марки и националната ни гордост - в утрешния БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ДЪРЖАВАТА НЕ СИ ИСКА МИЛИАРДИТЕ
По най-груби изчисления, за да се доближи поне малко до европейските стандарти, на българската съдебна система са й нужни най-малко 300 млн. лева. По принцип правителството има откъде да извади тези пари, но едва ли ще го направи скоро. Причината е, че то е разработило вече планове за тяхното харчене, но слугите на Темида не фигурират в тях.
Едновременно с това държавата има да си прибира от неизрядни длъжници, мошеници и бандити над 5 млрд. лв., което не може да се случи без участието на следствието, прокуратурата и съда. Ето защо е крайно време съдебната система да бъде оставена на самоиздръжка срещу 25% от всяко осребрено държавно вземане. Резултатът ще е поразителен. От една страна магистратите ще съберат достатъчно пари за влизането си в Европа, а от друга - корупцията сред тях ще намалее. Защото само глупав човек ще тръгне да взима пари под масата, след като може да печели съвсем законно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във