Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 7

МВФ ИЗПРАЩА БАНКИТЕ НА РЕНТГЕН
В доклада на Международния валутен фонд за България се обръща специално внимание на скоростта, с която растат банковите заеми у нас. На пръв поглед нищо изненадващо. Но в доклада има едно малко тревожно заключение: ако обемът на отпусканите заеми продължи да набъбва с темповете от 2003 г., това може да създаде проблеми на банковия сектор и да разклати доверието в него. Трябва ли да се съмняваме в доброто здраве на българските банки? Има известни основания за безпокойство, твърдят експертите на Фонда. Отговорите на безпокойствата - в новия седми брой на БАНКЕРЪ.

ЦАРСКИЯТ ПЪТ НА ИВАН КОСТОВ
Бившият премиер тръгва по стъпките на царя, прогнозира в.БАНКЕРЪ в новия си 7-и брой. Преди да учреди нова партия, Иван Костов е решил да използва тактиката на Симеон Сакскобургготски от 2001 г. и да провокира всенародно движение в своя подкрепа.

В МО ОБИЧАТ НАТО, НО СЕБЕ СИ ОБИЧАТ ПОВЕЧЕ
Сегашният скандал около избора на британската компания Бритиш Аероспейс Систъмс за ремонта на българските хеликоптери има много по-дълбоки корени. Още от 2000 г. фирмата е любимка на отбранителното министерство и без да свърши никаква работа, е глътнала над 10 млн. щ. долара за различни проекти, свързани с натовизацията на армията ни. От тях 6.5 млн. са дошли като финансова помощ от Държавния департамент на САЩ, който ще търси виновниците за залудо прахосаните пари. Разкрития за прахосването четете в утрешния БАНКЕРЪ.

СТРАНЕН СПОР ЗА ДАНЪЧНАТА ТОЯГА
Няма дим без огън, нито има проект за увеличаване на данъчната тежест без последствия. Дори когато слуховете са отречени от финансовия министър. През седмицата Милен Велчев заяви, че процентите, налагани върху доходите на физическите лица, по-скоро ще паднат. Но облагането не зависи само от ставките. Има ли нещо вярно в очакванията за тотална данъчна реформа от догодина и какви идеи се въртят в главите на експертите от финансовото министерство - четете в новия брой на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ТЪГАТА
Цяла седмица цялото МВР се разсипа да хвали себе си и прокуратурата за големите победи, пожънати през 2003 г. във войната срещу мафията. То не бяха годишни отчети като слънце, то не бе високо присъствие по официалните президиуми. Кой знае защо обаче главният прокурор Никола Филчев остана равнодушен към отчетените успехи в борбата срещу организираната престъпност. Нещо повече - досущ като алпинист, който след Еверест няма какво друго да покорява на Земята, той остана тъжен и меланхоличен. На всичкото отгоре в средата на седмицата главният прокурор обяви, че едва ли ще доживее щастието България да стане правова държава. Думи, които напълно подкопават единственото задължение на държавното обвинение по конституция - да брани законността.

И ОЩЕ:

ОТ ОКТОПОДА ПРОКАПА РОЗОВА КРЪВ
Хубаво е, че народът не вярва на съдебномедицинските експертизи, с които адвокатите на т. нар. бизнесмени с екзотични прякори засипват съда и премятат делата им от година на година. Според статистиката на Параграф 22, две трети от въпросните бизнесмени са с най-високото кръвно в света, от хроничните си костни заболявания и лъжицата си не могат да вдигнат, а черните им дробове приличат на дунапренени гъби. В същото време обаче тези живи мощи по цял ден блъскат щанги в елитните фитнес центрове и вият дивни танци из елитните чалга кръчми.
В началото на седмицата, една от тези нетленни останки се материализира от нищото в Софийския градски съд. Става дума за Илиян Варсанов - смъртен враг на наркобоса Антон Милтенов-Клюна и подсъдим за грабеж. Според защитата, домашният арест на Варсанов веднага трябва да бъде отменен, защото човекът страда от болно сърце и хипертония и трябва незабавно да влезе за стационарно лечение. Самият Варсанов предложи на съдебния състав друго: те да го освободят, а той да започне работа в асансьорната фирма на баща си. Не че му се работи, ами заради близките си - да не ги подяжда...

Facebook logo
Бъдете с нас и във