Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 5

БУЛГАРТАБАК ИЗПУШИ - ТРЪГВАТ НОВИ ЗАЛОЗИ
Поредният провал на сделката за Булгартабак стори невиждано у нас чудо, като обедини сини и червени в синьо-червен юмрук, доведе до вота на недоверие към правителството и свали парламентарния шеф Огнян Герджиков. Истинските проблеми обаче остават. Най-тежкият от тях е бъдещето на цигарения отрасъл у нас и заетите в него 300 хиляди души. Вариантите не са много - започване на нова процедура за приватизация още при мандата на това правителство, при условие, разбира се, че то успее да го запази; качване на всички акции на Булгартабак Холдинг на борсата; разработване на нова приватизационна процедура след изборите; и най-лошият - холдингът да остане в държавни ръце. Всичко по темата четете в новия брой 5 на БАНКЕРЪ.

СОС СЕ ГОТВИ ДА ЩУРМУВА ОБЩИНСКА БАНКА
След първите съдебни сблъсъци за тайното прехвърляне на акции на Общинска банка настъпи кратко затишие. То ще продължи най-късно до 10 февруари, когато на редовната сесия на Столичния общински съвет се очаква да бъде прието правно задание, озаглавено За изчерпателно изследване на фактите и обстоятелствата за промяната на структурата на капитала на Общинска банка. Ще се проверяват много неща и едно от тях е дали освободените вече шефове на трите общински фирми, продали акциите си в Общинска банка, са извършили престъпление, т.е. дали действията им попадат под ударите на Наказателния кодекс за злоупотреба с доверие. Ако се окаже, че е така, заплашва ги присъда от три до пет години. Подробностите - в новия брой на седмичника.

ЕНЕРГЕТИКА + ПРИВАТИЗАЦИЯ = 2 МЛРД. ЛЕВА И ПАРИ ПОД МАСАТА
От 1 януари 2001 г. до 31 декември 2004-а в частни ръце са преминали 66% от предвидените за приватизация енергийни активи. Общите постъпления от продажбите в енергетиката са над 1.94 млрд. лв., като 91% от тях са през 2003-2004 година. Безспорно най-значимата сделка е продажбата на седемте електроразпределителни дружества за 693.2 евро (общо 70% от постъпленията). С продажбата на ЕРП вече са приватизирани 20% от всички енергийни активи на държавата. В забранителния списък остават най-апетитните парчета от енергийната баница: НЕК, Булгаргаз, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица-изток 2, Минпроект и Екоинженеринг. Вероятно те ще се приватизират от следващото правителство. Мераци за ударна продажба на най-големите енергийни обекти не липсват и на сегашния кабинет - и то най-вече на хора, за които допреди четири години енергетиката се измерваше само със сметките за тока и парното. За какви пари става дума, ще научите от брой 5 на БАНКЕРЪ.

ДА ПОХАРЧИШ НА ИНАТ
Една стара английска поговорка гласи, че няма по-голямо удоволствие от това да харчиш парите на някой друг. Изглежда, през 2004 г. нашенските бюджетари са били подвластни на мъдростта от Острова и доста щедро са се разпореждали с разпределението на държавни финанси. Манията за харчене на правителството ясно личи от данните за изпълнението на консолидирания държавен бюджет за миналата година, публикуван от Министерството на финансите в края на януари тази година. Анализът на разходите показва, че управляващите са похарчили с лека ръка 900 млн. лв. повече от гласуваните от парламента. Колко сладко се харчат парите на данъкоплатците, четете в утрешния брой на вестник БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ТЕМИДА В СТРАНАТА ЧУДЕСАТА
Рухна илюзията, че политическият елит има намерението на реформира съдебната система. След петнайсетгодишни заглавиквания и заигравания в началото на седмицата стана ясно, че управляващите и опозицията са прегърнали окончателно интимната мисъл да имитират дейност до присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г., а после... шапка на тояга. Не по-различно е и поведението на номенклатурата в третата власт. Съдът поиска развод от прокуратурата и следствието, след което препоръча на парламента да направи два висши съдебни съвета. Главният прокурор забрани на Комисията за борба с корупцията във Висшия съдебен съвет да проверява сигналите за корупция, постъпващи там. Колкото до следствието, то тепърва започва да проверява кой и защо спъва работата му от... 15 години насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във