Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 46

В НОВИЯ БРОЙ 46 НА В. БАНКЕРЪ ЧЕТЕТЕ:

ЕВРОПА МОЖЕ ДА СЕ СПЪНЕ В АЕЦ КОЗЛОДУЙ

Кой е губещият в ядрения двубой София - Брюксел? Отговорът е известен още от 16 юни 1993 г., когато кабинетът Беров подписа споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие и срещу 24 млн. екю клекна и ангажира България да спре първите два реактора на АЕЦ Козлодуй от 1 април 1997-а, а следващите два - през 1998 година. Кабинетът Виденов замрази темата, а кабинетът Костов пък оттъргува нови дати за затварянето на АЕЦ-а, като получи покана за членство в Евросъюза и обещание за 200 млн. евро. Да, ама част от парите дойдоха при управлението на Симеон Сакскобургготски. Какво следва от всичко това - в новия брой на БАНКЕРЪ.

КАК СЕ ЦАКАТ ТРИ МИЛИОНА ЕВРО

Кой казва, че големите чуждестранни компании отдалеч ни заобикаляли, за да отидат при съседите, да речем, от север? Ето че външни инвеститори има и у нас - само че и те вече май гледат навън. И как не, като осъществяването на мащабен проект в областта на телекомуникациите, финансиран от чуждестранен инвеститор в партньорство с австрийския телеком, може да пропадне. Познайте защо!? Естествено заради нелоялна конкуренция на български фирми. Този път обаче със защитата на външния инвеститор се е ангажирало директно и германското посолство у нас. Като капак на всичко по случая назрява дипломатически скандал. Новите разкрития на в. БАНКЕРЪ четете в утрешния 46-и брой.

КРЪГЛАТА МАСА РОДИ ВЛАСТНИЦИ И БОГАТАШИ

Четиринадесет години след избухването на демокрацията в България авторите на мемоари за нежната революция някак свенливо заобикалят работата на Кръглата маса. До ден-днешен събитията около и след нея будят противоречиви чувства и коментари. И все пак точно в зала 6 на НДК бяха заченати малкото достойнства и повечето родилни грехове на българския преход. Уморени ли са героите от онова време? Какво се случи с тях през тези години ще научите от новия брой на БАНКЕРЪ.

ДЖЕРАЛД ШИФ: ПЕСТЕТЕ БЮДЖЕТНИЯ ИЗЛИШЪК!

Не приемаме идеята на българското правителство целият бюджетен излишък за 2003 г. да бъде изхарчен! Като става дума за парите на данъкоплатеца, кой друг - освен домораслите ни финансови корифеи - може да бъде така категоричен, ако не шефът на мисията на Международния валутен фонд у нас Джералд Шиф! Най-общо казано, човекът предрича трудни преговори върху финансовата програма на правителството за догодина.
Ами сега? Ами добавки към пенсии и заплати? Ами социални осигуровки? Ами нови пътища, магистрали и тем подобни? Откъде пари? За изискванията на Фонда - в утрешния дебел БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

BG-СРАСТВАНЕ = МУТРИ + ВЛАСТ

Случилото се през последните десет дни за сетен път доказа, че българската държава няма никакво намерение да се пребори с престъпността. По някакви неизвестни причини (сякаш се случват за първи път) убийството на Евгени Стефанов-Женята, огнестрелният екшън в дискотека Ескейп, взривът в офиса на Визаж и разстрелът на Николай Зарев-Данкина накараха т. нар. компетентни органи да се държат като изтеризирали комшийки, които не могат да си поделят черджето пред общинското мазе. В крайна сметка трябва да му бъде признато на Бойко Борисов, че отново уцели в десетката: България трябва да стане президентска република като САЩ. Дори нещо повече - трябва да стане част от САЩ. Защото, ако това се случи, най-после ще се сбъдне мечтата на милиони българи - МВР да не бъде управлявано от съвършено случайни хора.

И ОЩЕ:

ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ ИЗСЯКОХА ШЕСТ ДЕКАРА ТОПОЛИ ЗА КОВЧЕЗИ

Докато НДСВ с непосилни усилия се мъчи да пребори организираната престъпност в центъра, по места нещата отдавна не подлежат на никакъв контрол. Било като обикновено разбойничество, било като далавери със служебно положение. Един от най-красноречивите примери в тази посока се разигра в кюстендилското село Нов чифлик. Само в почивните дни около Трети март там бяха изсечени незаконно шест декара съвършено здрави тополи за... ковчези и щайги. При това от държавни служители, препитаващи се иначе като специалисти по напоителни системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във