Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 45

В НОВИЯ 45 БРОЙ НА В. БАНКЕРЪ ЧЕТЕТЕ:

ГРЕХОВНАТА ЩЕДРОСТ НА СОФИЙСКОТО КМЕТСТВО

Кои късметлии и на каква цена получиха щедри подаръци в навечерието на местните избори от софийските общинари разкрива в новия си брой в. БАНКЕРЪ. В групата на щастливците са никому неизвестни фондации с общественополезна дейност, частни училища с по двама-трима възпитаници в паралелка и еднолични търговци, победили, макар и с неизгодни оферти, конкурентите си в обявени от столичното кметство конкурси за обществени поръчки.

СКРИХА МИЛИАРДА НА ДОГАН ПОД ЧЕРТА

За кого държавата е майка и за кого - мащеха? Това ще ни светне, когато стане ясно кой ще харчи милиарда, поискан от Ахмед Доган за строеж на пътища в проектобюджет 2004. Парите са скътани в един уж скрит параграф на закона за хазната - става дума за цели 775 млн. лева плюс още 200 милиона, които Милен Велчев вече е обещал на държавното предприятие Автомагистрали. За милиардчето точат зъби и фонд Земеделие, новосъздадената Национална горска компания, че дори и Български морски флот, на който много му се ще с пари от фискалния резерв ... да си плати просрочените данъци. Очакват се още мераклии да насърчават икономиката с държавни пари. Подробностите - в новия брой на БАНКЕРЪ.

ГОЛЕМИТЕ ПАРИ СЕ СРЕЩАТ В ЕНЕРГЕТИКАТА НА БАЛКАНИТЕ

Знаете ли колко пари трябват, за да се прокарат трансбалканските електроенергийни трасета? Десет милиарда евро - ни повече, ни по-малко! Но пък печалбите от тях бързо ще потекат, защото дефицитът от енергия и на Балканите, и в Турция, и в Ирак, и в Близкия изток бързо ще расте. Пропорционално на него растат и апетитите на големите към региона. Към него гледат и трите енергийни обединения на Стария континент: двете западни, обединяващи девет от Евросъюза и Скандинавските страни, и източното, което е на път да възроди съветската енергийна система МИР. Всичко за апетитите - в утрешния 45-и брой на БАНКЕРЪ.

ПЪРВИ РУНД ОТ МАЧА МИХАЙЛОВА СРЕЩУ СОФИЯНСКИ

Новата интрига в синята партия така се заплете, че на никого вече не му е ясно кой, кога и как ще я разплете. Едни си задават въпроса дали победата на Стефан Софиянски минава през трупа на СДС, други се питат дали това ще доведе до оставката на Надежда Михайлова. Оптимистите в СДС обаче смятат, че ако Михайлова успее да постави Софиянски на колене, поражението й може да се превърне в победа. Доколко това е възможно четете в новия дебел БАНКЕРЪ.

ПАРАГРАФ 22, БР.41 - ОТПРАВКИ ЗА РАДИАТА

В СПЕЦИАНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

КАКВОТО КАЖАТ ЖЪЛТИТЕ - СТАВА

Най-после после българинът случи с управници, за които дадената дума тежи много повече от воденичния камък, окачен на нечия шия. Иначе казано, каквото кажат жълтите - това и се случва.
Преди време те обещаха, че ще ни изравнят с Европа, и днес, две години по-късно, вече печатат новите бандероли с европейските цени: кутия цигари - за лев и петдесет, литър обикновена гроздова - за десетарка, че и отгоре. Каза ген. Бойко Борисов, че следствието трябва да е в МВР - и Европейският съюз препоръча на България да нахлупи на следователите си фуражки. Зарече се жълтият икономист и новоизпечен столичен общинар Владимир Каролев, че ще мине гол по Витошка, ако НДСВ загуби местните избори, и... удържа на думата си. Вярно е, че той не се разходи по централната софийска улица дибидюс гол, но все пак доказа през Параграф 22, че е мъжкар.

И ОЩЕ

ДЯСНА СОФИЯ В КАПАНА НА БОКЛУКА

Има или няма доклад, разкриващ закононарушенията на Столичния общински съвет при сключването на концесионните договори за чистотата на столицата? Отговорът на този почти хамлетовски въпрос е един - доклад има, а случаят плаче за прокурор. По време на изборите вечно засменият стар-нов кмет на столицата Стефан Софиянски сбърчи строго чело и отсече, че с компромати не се занимава. Вярно е, че той може и да не е чел скандалния доклад на фондация АКСЕС. Но също така е вярно, че той няма как да не знае, че фирмите концесионери Волф, Дитц и Чистота-София са получили за четири години общо 195.085 млн. лв., но са осчетоводили по закон само... 45.656 млн. лева. За останалите 150 милиона или няма документи, или с тях са купувани все неща, които по никакъв начин не превръщат София в що-годе чист град. Тъй де - човек може да грабне кофа с вода и парцал и да измие един-два тротоара. Но как се чисти плочник с палто, струващо 8000 долара?

Facebook logo
Бъдете с нас и във