Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 24

ЦЕРОВСКИ ПРОПОВЯДВА ПЕТРОЛНИ УТОПИИ
Сензационното съобщение на строителния министър, че държавата ще изгражда съоръженията на входа на двата петролопровода Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора, както и танкерен флот, направо шашна световния петролен елит и инвестиционната общност. Нефтените компании продължаваха да се питат ще се намери ли кой да напълни тръбите, или поне една от тях. Инвестиционните банкери пък тревожно обсъждаха дали България не се връща към времето на развития социализъм и пълната доминанта на държавата. И докато България излъчва смущаващи сигнали, руснаците се спряха на трасето през Южна Турция. Щатските компании пък, подкрепящи трасето до Вльора, се питат дали проектът изобщо е стигнал до правителството, или още бере прах в нечие чиновническо чекмедже. Подробностите ще научите в новия брой 24 на в. БАНКЕРЪ.

БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОСЛАНЯ НА МВФ ДО ВЛИЗАНЕТО В ЕС
Международният валутен фонд ще бди над финансовата стабилност на българската държава до влизането й в Европейския съюз. Това е окончателното решение на борда на директорите на международната финансова институция, който на 14 юни 2004-а прие доклада за икономическото състояние на България и изводите от проверката за резултатите от всички досегашни мисии на Фонда - т.нар. последваща проверка. След като е обсъдил тези два документа, директорският борд е решил, че страната ни се нуждае от двегодишно предпазно споразумение с МВФ. За договаряне на окончателните му параметри на 28 юни у нас ще пристигне мисията на Фонда, оглавявана от Ханс Фликеншилд. Задачата й ще бъде да провери дали правителството и БНБ са изпълнили всички ангажименти, които поеха при последната визита на експертите на МВФ у нас през април. Как точно ще ни дундурка Фондът - в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

ГЛАВА КОНКУРЕНЦИЯ ЩЕ ОТКЪСНЕ ДОСТА ВРАТЛЕТА
Затварянето на глава Конкуренция не е повод за леене на шампанско и оптимизъм. Причината е, че след влизането ни в Европа българските предприемачи вече ще се подчиняват на строгите правила на европазара. Държавните помощи за отделни сектори на икономиката ще секнат, защото рушат конкуренцията.
Пак заради правилата на играта Европейската комисия поиска прекрояване на нашенските данъчни закони. След основен ремонт на Закона за корпоративното облагане различните форми на държавно стимулиране за бизнеса остават напълно орязани. Кой ще пострада от данъчната примка на ЕС ще прочетете в брой 24 на вестник БАНКЕРЪ.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПОМЕТЕ ТЕПИХА В БНТ
Журналистите от държавната телевизия няма смисъл да чакат намеса от Народното събрание в конфликта с новото си ръководство. Въпреки че новинарите от телевизията на крака занесоха на депутатите документи за настъпващата с Владков цензура, народните избраници отказаха да търсят сметка на Съвета за електронни медии, който назначи новия шеф. И отсякоха, че оплакванията идват от хора, чиито интереси и лични амбиции са настъпени. С апатията си към проблемите в БНТ депутатите практически развързаха ръцете на новите началници да режат непокорни глави. Защо, четете в новия брой 24 на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

ДЕПУТАТИТЕ ЗАХАПАХА КУКИТЕ или как народните представители нямат никаква представа какво пише в законите, които собственоръчно са приели. Скандалът с десетимата гардове от Националната служба за сигурност, които работят едновременно за държавата и за мутрите, избухна на 3 юни вечерта. Днес, две седмици по-късно, депутатите все още са съгласни, че въпросните телохранители правилно са уволнени по Закона за защита на класифицираната информация и продължават да се надяват, че ще привикат шефа на НСО - ген. Димитър Владимиров, на спявка в парламента. Без изобщо да предполагат, че по силата на този закон никой никого не може да уволни, а те нямат никакво право да подлагат генерала на парламентарен контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във