Банкеръ Daily

Новини

Водещи теми на брой 10

БЛАГОЕВГРАД БТ - ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ ИЛИ КАПИТУЛАЦИЯ?
Намалено производство, тихомълком освободени работници и прекратен износ - това е кратката характеристика на доскорошната перла в короната на тютюневия отрасъл - Благоевград БТ. Кой се притеснява от това, не е съвсем ясно. Още по-неясно е дали тази ситуация би притеснила и бившия министър на икономиката и главен приватизатор на цигарените фабрики Лидия Шулева. Но нейните фенове твърдят, че гореописаното състояние не е последица единствено на провалената приватизация, а се дължало и на обективни икономически и пазарни условия. Всъщност хората, които наистина трябва да се притесняват, са работниците - до края на март тази година 250 човека ще бъдат отпратени доброволно от благоевградското дружество. Всичко по темата четете в новия брой 10 на вестник БАНКЕРЪ.

ТРУДНАТА РАЗДЯЛА НА ФИСКА С ОБЩИНСКИТЕ КАСИ
Вечните дуели за пари между кметове и правителствени финансисти отдавна не са изненада за никого. А споровете им на тема Що е то фискална децентрализация и има ли тя почва у нас? вече са се превърнали в скучен трилър с предизвестен край. На финала винаги се оказва, че общинарите и изпълнителната власт, в частност Министерството на финансите, са разговаряли на различни езици. И бюджетните средства отново не са били разпределени както трябва - тоест по що-годе адекватен и приемлив за двете страни начин. Причината е много прозаична - истинската крачка към фискалната децентрализация у нас просто не е направена. Подробности по темата - в новия брой на БАНКЕРЪ.

ТРЕТАТА ПОПРАВКА ИЗГРЯ НА ХОРИЗОНТА
Зададе ли се визита на комисар по разширяването на Европейския съюз у нас, управляващите вкупом започват да говорят за съдебна реформа и промени в конституцията. Изключение от това правило няма и в навечерието на посещението на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, който е в екипа на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Както в. БАНКЕРЪ писа, Оли Рен идва в България на 17 и 18 март (след като посети Румъния и Турция) за последен преглед на готовността на страната ни за членство в Евросъюза. По този повод в рамките само на няколко дни българската Темида пак беше ожалена от министри, парламентаристи, юристи и представители на неправителствени организации. Докъде стигна съдебната реформа - в брой 10 на седмичника.

ДПС ПАЗИ ЛИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ЕЛИТА СИ
Участието на ДПС в управлението на България през последните четири години показа, че в своята политика те се интересуват само от личните си чисто икономически интереси. По-точно - личните икономически интереси на част от политическия си елит. Това заявява лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю пред БАНКЕРЪ. Много често те загърбваха интересите на България за сметка на своите. Политиката на ДПС към момента е политика, която не може да получи одобрението на по-голямата част от българското общество. България не може да бъде заложник на една политическа партия с етнически характер, която продължава да е против компромисните решения. Това нещо не е нормално нито в Европа, нито в света - затова смятам, че не трябва да се позволява етническа партия да има решаващо значение при определяне на бъдещата политика на страната. Ставаме заложник на всякакви други интереси, но не и на българските национални интереси, твърди политикът. Интервюто с Каракачанов ще намерите в утрешния брой на БАНКЕРЪ.

В СПЕЦИАЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ВЛАСТ ПАРАГРАФ 22 ЧЕТЕТЕ:

KILLING ME... FRIENDLY

В буквален превод това означава Убивайки ме приятелски и е взаимствано от световния хит на Роберта Флек Killing me softly (убивайки ме нежно, с нежност). Поводът за музикалната закачка с военния министър Николай Свинаров и шефа на Генералния щаб ген. Никола Колев е трагичен. На 4 март вечерта в Ирак бе убит българският рейнджър Гърди Гърдев. Куршумите, които пронизаха сърцето му през бронираната жилетка, излетяха от американско дуло. Според Свинаров и Колев, командването на българския батальон не било виновно за смъртта на Гърдев, което е най-обикновена лъжа. Единственото хубаво нещо в цялата тази история е, че огънят наистина е бил приятелски, и то много: жертвата е само една!

Facebook logo
Бъдете с нас и във