Банкеръ Daily

Новини

ВНОСНИЯТ ЦИМЕНТ ОТ ТУРЦИЯ Е СЪС ЗАВИШЕНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ХРОМ 6

Завишени стойности от канцерогенния елемент Хром 6 са констатирани във вносен цимент от Турция. Това стана ясно на пресконференция на Българска асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ).. Изпълнителният секретар на Асоциацията г-н Владимир Старирадев информира, че се наблюдава изключителна експанзия от страна на турски производители, които предлагат продукцията си на българския пазар. От началото на годината в страната са влезли над 60 хил.тона турски цимент. От БАЦИ са изследвали над 27 проби от предлагания цимент в независими лаборатории като всички показват повишено съдържание на Хром 6. Изследвани са проби от TRACIM CIMENT, Cimentas Trakya, Lalapasa/Edirne – всичките внос от Турция. Съгласно изискванията и стандартите на Eвропейския съюз и Република България границите за съдържание на Хром 6 са 2 ppm. Бяха представени данни от четири независими лаборатории – лаборатория за анализ – Химически факултет на СУ „Климент Охридски”, валидирани от „Научноизследователски институт за строителни материали” ЕООД – София, лаборатория „Евротест-Контрол” АД, София, Ceramic and Refractories Technologicl Development Company, Chalkida, Greece; VDZ, Deutsche Zementindustrie, последната е сред най-авторитетните европейски лаборатории в областта на циментопроизводството. Те показват, че в страната се разпространява цимент със съдържание на Хром 6 от 10 ppm до над 120 ppm или от 5 до 60 пъти над допустимите норми.
На пресконференцията доц. д-р Таня Кунева, ръководител катедра по професионални болести в Медицински университет, подчерта изключителната опасност от попадане в организма на Хром 6. Според нея Хром 6 е канцерогенен елемент, който се натрупва в организма, има латентен период на действие от около 40 години и води до трайни увреждания. Той може да предизвика алергични реакции,възпаления, язви и рак. Доц. Кунева изрично наблегна, че всяка употреба на такива продукти създава значителна опасност за здравето на работниците и крайните потребители на цимент.
От Българската асоциация на циментовата индустрия съобщиха още, че вносният цимент не отговаря на редица важни европейски и български нормативни документи и стандарти за съдържание и качество, както и на задължителните правила по отношение на опаковките и обозначенията. Притеснително е, че сертификатите, за качество, с които разполагат турските производители са издадени от Турската циментова асоциация, а не от независима лаборатория. В този случай може да се твърди, че има доста сериозен конфликт на интереси.
Проучване на Българска асоциация на циментовата индустрия показва, че често на бетоновите възли в страната вносният цимент се смесва с български. Това води до значителни промени в условията за лицензиране и гаранциите за качество. По време на пресконференцията бяха показани и съответни документи, с които се продава цимента, както и снимков материал.
От БАЦИ са сезирали министър-председателя и министри от кабинета, вицепрезидентът на европейската комисия, европейския комисар по защита на потребителите, а също така и прокуратурата още на 30 март 2009 г. До момента има реакция от страна на прокуратурата, която поиска допълнителна информация за фирмите – производители и вносители. По отношение на институциите има отговор с изразена готовност за предприемане на съответни мерки единствено от Главен държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, който е поел ангажимент да разпореди проверки в съответните РИОКОЗ в цялата страна . От министерство на околната среда и водите твърдят, че този въпрос не е от тяхната компетенция. Също така от РИОСВ – Хасково и Бургас отговарят, при това с напълно еднакви текстове на писмата, че нямат задължение да анализират съдържанието на цимента. От БАЦИ приемат тяхната реакция като отказ да се занимаят с проблема, което противоречи на българското законодателство и затова те са ги сезирали отново. От Българска асоциация на циментовата индустрия са силно обезпокоени от тази ситуация, защото последиците от употребата на вредни вещества ще бъде изцяло за българските граждани. Те настояват за спешни и адекватни мерки от страна на всички компетентни институции за незабавно прекратяване на опасността, защото последиците ще бъдат критични и далеч във времето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във