Банкеръ Daily

Новини

ВМРО: Уорлик да изгради паметник и на българските жертви от американските бомбардировки

ВМРО изпрати официално искане до американския посланик Джеймс Уорлик да изгради паметна плоча, посветена на български летци, бранили София, и мирните жители, загинали при бомбардировките. Искането е свързано със скорошното скандално издигане на паметник на американските летци, разрушили София и десетки български градове по време на Втората световна война.
ВМРО настоява пред Уорлик плочата на българските летци и мирно население да бъде поставена редом с американския паметник и да бъде еднаква по размери и вид с него. Само така историческата справедливост ще бъде възстановена и пред американското посолство ще има военен мемориал, каквато е нормалната практика, а не паметник на срама – какъвто е в момента.
В неделя, 31 октомври, ВМРО и кварталният съвет „Дружба” ще възстановят паметния знак на кап. Димитър Списаревски край едноименния булевард в столичния квартал „Дружба”. Акцията започва в 11 ч. Паметното място е в градинка пред блок 98 на бул. „Кап. Димитър Списаревски”. Организаторите се наемат да почистят занемарената зелена площ, превърната в момента междублоково сметище.
От ВМРО и кварталния съвет „Дружба” са разпространили покана до живеещите в околните сгради да се включат с доброволен труд. „В дни, когато се откриват паметници на онези, които бомбардираха София, нека почетем паметта на нейните защитници”, четем в поканата.
Кап. Димитър Списаревски е български летец изтребител, геройски загинал във въздушен бой с англо-американска бомбардировачна армада в небето над София. Списаревски се превръща в символ на героизма на българските летци, бранили мирното население в битка с многократно превъзхождащ ги в числено отношение и въоръжение противник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във