Банкеръ Daily

Новини

ВМРО праща благодарствени писма заради спасяване на архиви и

Благодарствени писма изпраща днес ВМРО до вътрешния министър и до шефовете на ГДБОП и ДАНС заради осуетения опит за нелегално изнасяне на ценни архиви от освободителното движение на македонските българи.
Двете служби иззеха архив на войводата Петър Ацев, оригиналният дневник на Кръстьо Мисирков, част от личния архив на Анастас Лозанчев, кореспонденция на Гоце Делчев, на Тодор Александров, Пере Тошев и Борис Сарафов, както и стари топографски карти на Солун и бинокъл на Васил Чакаларов.
Най-важното в случая е, че по този начин българската държава решително попречи на опит този ценен архив да попадне в ръцете на фалшификаторите на историята в Скопие, които от години се опитват да изкупуват архиви от възрастни наследници на дейци от освободителното движение на македонските българи.
Това е политика на властите в Р Македония от десетилетия и тя е свързана с опита за преинчаване на историята на македонската борба и обслужването на продължаващата измислица за съществуването на отделна „македонска” народност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във