Банкеръ Daily

Новини

ВМРО организира поклонение пред тленните останки на д-р Христо Татарчев на Централните софийски гробища

ВМРО организира поклонение пред тленните останки на д-р Христо Татарчев
на Централните софийски гробища утре – 23 октомври, в 11.30 часа. Поклонението пред тленните останки на д-р Христо Татарчев и опелото са в църквата на Централните софийски гробища.
Д-р Христо Татарчев е принуден да живее в Торино, Италия, където умира в изгнание на 5 януари 1952 г. Костите му почиват в Торино до 2002 г., а след това, съгласно правилата, са извадени и оставени на съхранение в склад на гробищната администрация. Не са потърсени от българската държава. През декември 2009 г. тленните останки на д-р Христо Татарчев са донесени от делегация на ВМРО в България.
Полагането на костите на д-р Христо Татарчев на 23 октомври 2010 г. съвпада с датата, на която преди 117 години в Солун бе създадена освободителната организация на българите в Македония и Одринско ВМОРО.
Д-р Христо Татарчев е един от основателите на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, създадена през 1893 г. и неин пръв председател.
Роден е на 16 декември 1869 г. в Ресен. Участва в подготовката на Съединението и е доброволец в Сръбско-българската война през 1885 г. Завършва медицина в Берлин през 1892 г.
Председател е на Ресенския конгрес на Организацията през 1894 г. и на Солунския конгрес през 1896 г. Заточеник в периода между 1901 г. и 1902 г., по-късно става член на задграничното представителство на Организацията в България. Татарчев е лекар в българската армия по време на войните за национално обединение. Изявява се като публицист. Сближава се с Иван Михайлов. Успява да заживее в родния Ресен при кратковременното българско обединение през 1941 г. Под ударите на комунистическия режим и македонизма, д-р Христо Татарчев е принуден да се премести да живее в Торино - Италия. Почива в изгнание на 5 януари 1952 г. Погребан е там от Организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във