Банкеръ Daily

Новини

ВМРО: Найденов поощрява големите вериги

Да бъдат създадени тържища, на които малки и средни български фирми и регистрирани земеделски производители да могат директно да предлагат стоките си на клиентите. Това предлага ВМРО във връзка със създалата се кризисна ситуация с цените.


Предложението за директна търговия между производител и потребител идва от сдружението на българските производители bdquo;Произведено в Българияldquo;. На тези специални тържища ще се продават само български стоки, без да бъдат оскъпявани от посредници. Така ще се избегнат условията на големите търговски вериги, които удрят и джоба на българина, а и на българския производител.


Според войводите така ще се даде и възможност на българските граждани да закупуват истинска селскостопанска продукция, а не некачествени вносни стоки.


Предложенията на ВМРО идват на фона на безпрецедентните действия на земеделския министър Мирослав Найденов за фаворизиране на няколко от големите търговски вериги в квазисоциалистически опит за предизборно bdquo;замразяване на цениldquo;.


Това се случва само дни след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново пропусна да види картел между големите вериги в ущърб на потребителите, както и на българските производители, които се опитват да пласират стоката си в тях.


Големите търговски вериги смазват българските производители с над 40 вида такси. Веригите искат също между 40 и 70 % отстъпка от цената на продуктите родно производство. На практика българският производител има с 30 % по-ниска конкурентоспособност от вносителя и няма как да оцелее.


Столичният общински съветник от ВМРО Ангел Джамбазки вече внесе предложение в Столичната община за промяна в Наредбата за пазарите. С нея на всички столични пазари трябва да се обособят зони или сектори само за регистрирани български земеделски производители.


bdquo;Понастоящем пазарите в столицата са се превърнали в битаци, средище на съмнителни прекупвачи, предлагащи чужда земеделска продукция, със съмнително качество внос предимно от Гърция и Турция. ldquo;, коментира Джамбазки.


С предлаганата промяна се въвеждат сектори, на входовете на пазарите, специално обозначени с информационни табели, на които да се допускат само и единствено български земеделски производители. Джамбазки, който е и заместник-председател на ВМРО, е убеден, че това е подходящ пример за цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във