Банкеръ Daily

Новини

ВМРО: ГЕРБ узаконява изборните фалшификации

Предлаганите от ГЕРБ промени в изборното законодателство са скандална подготовка за изборни фалшификации. Затова заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и юридическият съветник Карлос Контрера отново ще внесат в деловодството на Народното събрание предложенията на партията за промени.


В предложенията на ВМРО се настоява да се въведе задължително гласуване, съчетано с образователен ценз и да се приложи принципът на уседналост и гласуването зад граница да бъде само в български дипломатически и консулски служби. От партията искат още да се провежда активна регистрация на избирателите, за да се изчистят т. нар. bdquo;мъртви душиldquo; от избирателните списъци.


От ВМРО са убедени, че тези, промени ще обезсмислят купуването на гласове не само в циганските махали, но и ще попречат на bdquo;задушаванетоldquo; на волята на българските граждани с фалшиви гласове от Турция. Изчистването на вероятните около милион bdquo;мъртви душиldquo; от избирателните списъци ще попречи на техническите фалшификации по време на изборите. Тогава ще има ясна представа за реалната тежест и bdquo;ценатаldquo; на изборните мандати, а партиите няма да получават държавна субсидия за несъществуващи избиратели.


Според ВМРО предлаганите от ГЕРБ промени в Изборния кодекс са очевидна подготовка за манипулации и фалшификации на резултатите догодина. Предложенията да отпаднат подписите под протоколите за наблюдатели при броенето на изборните протоколи в СИК, както и удължаването на времето за гласуване до bdquo;тъмна добаldquo; недвусмислено говорят, че управляващата в момента партия се готви да повтори срамните сцени от последните избори, когато депутати на същата тази ГЕРБ влачеха чували с бюлетини, заяви Ангел Джамбазки.


Тези скандални нарушения на закона бяха повод Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) да отправи остри критики и препоръки, които управляващите сега игнорират. Преди година от Организацията настояха bdquo;България да възстанови справедливите избориldquo;, припомня заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.


На 4 г. българските граждани имат възможността да изразят мнението си как трябва да бъде управлявана България, какво бъдеще искат. Все повече намалява избирателната активност, а хората са демотивирани да упражнят правото си на глас. И това не е симптом за аполитичност на българина, а за недоверието към истинността на изборните резултати, посочва още Джамбазки.


ВМРО призовава всеки политик да работи в полза на гражданите, а не да ги използва като инструмент за вземане на властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във