Банкеръ Daily

Новини

ВМРО: Циганският въпрос е въпрос на национална сигурност

Заседанието на консултативния съвет за национална сигурност при президента днес е чудесна възможност спешно да се обсъди и заложи изразботването на нов, цялостен, план за действие по проблемите на циганските общности у нас. Това се казва в позиция на ВМРО, зипратена до медиите
Затова днес изпращаме мотивирано предложение към администрацията на президента за ново заседание на консултативния съвет в най-скоро време, което да започне работа по плана за действие. Очакваме участниците в днешното заседание да демонстрират воля за подобна дейност и да се съберат отново в близките дни. Искрено се надяваме, че заседанието на съвета за национална сигурност няма да е само говорилня – както се получи преди две години, когато ВМРО инициира обсъждане по демографските въпроси, заявяват още от партията.
Ние от ВМРО смятаме, че самоизключването на циганските общности от системата на образованието, пазара на труда и обществото въобще е основен проблем на националната сигурност в много близка перспектива. При настоящите катастрофални демографски тенденции в рамките на десетилетия България ще изпитва огромни проблеми с мащабни несоциализирани групи. ВМРО няма да се умори да напомня, че у нас вече може да се говори за Цигански въпрос, който държавата се прави, че не забелязва. И ако не се намери решение за него, очакват ни етнически сблъсъци, се казва още в позицията на ВМРО.
Министър-председателят трябва да разпореди компетентните органи цялостна ревизия за средствата на българските и на другите европейски данъкоплатци, похарчени за дейности по т.нар. „ромско включване”. След проверката, българските граждани заслужават да получат и ясна експертна оценка доколко тези средства са разходвани ефективно. Защото в последните десетилетия милиони потънаха в джобовете на „ромски лидери” без никакъв резултат.
Министър-председателят Бойко Борисов трябва незабавно да вземе и ясно становище по въпроса за бъдещето на циганските общности у нас. Недопустимо е докато водещи политици в Европейския съюз дискутират ежедневно темата, управляващите у нас да показват нехайство. Това не е евро-френски спор, това не е и само български въпрос, това отдавна е проблем на целия Европейски съюз, заявават още от ВМРО.
Докато у нас се случват почти филмови сценарии, като този в Ямбол, ние от ВМРО се питаме какво още трябва да стане, за да се стреснат управляващите у нас и да поемат ясен ангажимент към проблема с циганите. Затова днес ВМРО изпраща мотивиран сигнал до ДАНС, прокуратурата, сметната палата и НАП, който да послужи за начало на цялостната ревизия, се казва още в позицията на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във