Банкеръ Daily

Новини

ВМРО: Цачева се опитва да пренебрегне подписите на 330 хиляди българи

Всички намеци на председателя на Народното събрание относно подписката на ВМРО за референдум за турското членство в ЕС приличат на целенасочен опит подписите на 330 хиляди български граждани да бъдат вкарани в задънена улица. Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите. От госпожа Цачева се изисква да спазва законите, а не да ги коментира. Ние от ВМРО сме изрядни спрямо Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и очакваме до 14 октомври да бъде насрочен дебат, който да реши ще има ли референдум по въпроса за членството на Турция в ЕС – такава е процедурата, се кацзав още в позицията на ВМРО.
Твърденията на госпожа Цачева, че у нас нямало институция, която да проверява достоверността на подписите, са учудващи. Напомняме на г-жа Цачева, че в държавната администрация съществува структура, наречена „Гражданска регистрация и админиостративно обслужване” (ГРАО). Тази структура вече 20 години проверява необходимите подписи на всички партии, инициативни комитети и независими кандидати за всички възможни видове избори. Проверява дали имената съответстват на единните граждански номера. Не ни е известно по света да се практикува графологична експертиза на всеки отделен подпис, посочват още от ВМРО в позицията си.
Учудващо е, че юрист с претенции и опит се съмнява дали Народното събрание може да решава въпроса за нови страни членки на Европейския съюз. Явно госпожа Цачева не познава основите на законодателството на ЕС. Явно е и че тя подценява не амо подписите на 330 хиляди граждани, но и самата роля на институцята Народно събрание, се казва в заключение в позицията на ВМРО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във