Банкеръ Weekly

Новини

Влошаване на икономиката в Германия и Франция

Германската икономика е се е забавила почти до положение на стагнация през миналия месец, докато френската е регистрирала най-голямото свиване от четири години насам. Това показва обстойно изследване на Markit.


В Германия индексът за покупки на мениджърите PMI, който изчислява секторите на производство и услуги, се е понижил до 50.6 през миналия месец, спрямо 53.4 през февруари. Според критериите на изследователската фирма всички стойности над 50 показват растеж.


Във Франция показателят отчита спад до 41.9 пункта и бележи най-лошия резултат от март 2009 година.


В еврозоната индексът също регистрира понижение до 46.5 от нивото 47.9 през предходния месец.


Рецесията в еврозоната се задълбочава отново, а бизнес климата показва, че компаниите са нарастващо обезпокоени за дълговата криза и политическата нестабилност в региона. Това коментира Крис Уилямсън, водещ икономист в Markit.


Хаосът след изборите в Италия се смяташе за основен фактор при определяне на икономическите прогнози през март, а ситуацията със спасителния заем за Кипър може допълнително да влоши очакванията на бизнеса през април, заяви още експертът.


Според Уилямсън резултатите на Германия показват, че единственият източник на ярка светлина в иначе мрачния регион, започва да се угасва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във