Банкеръ Daily

Новини

ВЛАГАМЕ 500 МЛН. ЕВРО ВЪВ ВОДНИЯ СЕКТОР

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предвижда до 2015 г. държавата да вложи общо минимум 500 млн. евро за развитие и модернизиране на водния сектор в страната, заяви зам.-строителният министър Димчо Михалевски по време на провеждания днес форум Инвестиции в околната среда за по-добро качество на живот. Заедно със средствата от еврофондовете таванът на сумите за водния сектор, които бихме могли да усвоим до 2015 г., е около 2 млрд. евро, посочи той. Целта на министерството е до 2025 г. водният сектор в страната да бъде изцяло модернизиран.
Сключено е споразумение със Световната банка за заем за развитие на общинската инфраструктура до 2010 г., като средствата от банката са в размер на 88 млн. евро, а общата стойност на проекта е 109,68 млн. евро, отбеляза още Михалевски. Стойността на строителните дейности възлиза на 96,7 млн. евро, а останалите средства са за подготовка на проектите.
Средствата по заема ще бъдат вложени най-вече във ВиК сектора. Предвижда се 48,5 млн. евро да се използват за строителството на четири язовира, а останалата сума - за модернизация на шест ВиК дружества. Най-много средства - над 16 млн. евро, ще бъдат вложени за довършване на язовир Луда Яна и хидровъзел Панагюрище.
Заемът от Световната банка ще бъде със средна годишна лихва от 3,18 на сто, заявиха от министерството. Заемното споразумение предстои да бъде ратифицирано от Народното събрание.
През тази година МРРБ влага във ВиК сектора в страната 44 млн. лв., а за миналата година тази сума е била 14 млн. лв., каза още Михалевски. Програмата на министерството за тази година предвижда да бъдат въведени в експлоатация седем нови пречиствателни станции, а до 2015 г. да бъдат построени девет нови язовира за питейна вода.
В края на октомври благодарение на модернизацията на ВиК инфраструктурата на Стара Загора водният режим на града ще бъде прекратен, обяви още Михалевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във