Банкеръ Daily

Новини

Висшистите да получават по-лесно българско гражданство, предлага министър Божидар Димитров

Чуждестранните граждани, завършили висшето си образование в България, да придобиват българско гражданство по облекчена процедура, предлага министър Божидар Димитров. Мотивът за това е, че те са преминали естествения процес на натурализация за периода на следването си и е време държавата да използва потенциала им.
Министър Димитров, който отговаря за българите в чужбина, е подготвил предложение за промени в Закона за българското гражданство, които вече се съгласуват с министерствата, с неправителствени и патриотични организации и предстои да бъдат разгледани до месец на заседание на правителството. Днес той ги представи пред ръководството на ВМРО, с което проведе среща за водената от кабинета политика по отношение закрилата на българите и българската култура в чужбина.
Освен висшистите, само въз основа на формално искане до министъра на правосъдието възстановяване на гражданството ще получат и българските граждани от териториите, отнети на България с Парижкия мирен договор от 1947 г., предвиждат предлаганите промени.
Екипът на министър Димитров работи и по законопроект на българските общности и българите, живеещи извън Република България. Той ще урежда отношенията между държавата и диаспората, както и правомощията и взаимодействието между компетентните български институции по отношение на българските общности.
Красимир Каракачанов приветства решението на премиера Бойко Борисов да определи министър, който персонално да отговаря за българите в чужбина, както и адекватната, по думите му, реакция на правителството в няколко случая, при които е защитило наши сънародници. „Имате цялата ни подкрепа за защитата на българщината по целия свят”, подчерта лидерът на ВМРО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във