Банкеръ Daily

Новини

Висшият адвокатски съвет обвини Цветан Цветанов, че обругавал публично независимия български съд

Министър Цветан Цветанов обругавал публично независимия български съд и руши доверието в него. Това заявяват от Висшия адвокатски съвет в обръщение до държавните институции и мадиите. Още от началото на мандата на правителството вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е възприел поведение, което грубо нарушава Конституцията и законите на Република България. „Той системно обругава публично независимия български съд, руши доверието в него, създава атмосфера на омраза към съдебната институция и упражнява натиск за постановяването на удобни за полицията актове. Г-н Цветанов си позволява да обижда и унижава съдиите, които не се съобразяват с неговата истина, а преди няколко дни отправи към тях скандална заплаха, че ще назовава полицейските операции с техните имена, когато не удовлетворяват направените искания за задържане под стража. В едно от последните си интервюта г-н Цветанов се оплака от „перфектната стиковка на адвокати и съдии”, която определи като „симбиоза на организираната престъпност с правораздаването у нас”.
Изявленията на министър Цветанов рушат устоите на държавата и надхвърлят всички предели на обществената търпимост, „неприкрито се накърняват конституционните принципи за правовата държава и разделението на властите, нарушава се презумпцията за невиновност, прокламирана от Конституцията, българското законодателство и международните актове, по които Република България е страна”, твърдят още от Висшият адвокатски съвет
Обръщението е адресирано до президента Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева и председателите на парламентарните групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във