Банкеръ Daily

Новини

ВИНАРНА ТОДОРОВ ЩЕ ПОЛУЧИ СРЕДСТВА ЗА НОВИ РОЗА ПО ПРОГРАМА САПАРД

В изпълнение на поетите ангажименти за стабилно и устойчиво развитие на дружеството, бутиковата винарна Тодоров АД - София е на път да реализира един от основните си проекти за изграждане на собствени лозови масиви, съобщиха от БФБ-София.
Проектът, който Тодоров - Агро ЕООД, дружество еднолична собственост на винарната, реализира е на обща стойност 1 004 548 лева. От тях - 502 274 лв., са средствата отпускани от програма САПАРД, като безвъзмездна финансова помощ при условията на специалната предприсъединителна програма на Евросъюза за развитие на земеделието и селските райони в България.
С подписването на договора с Държавен фонд Земеделие от 1 октомври 2007 г. се осигурява ресурс за създаване на лозово насаждение, изграждане на подпорна конструкция и закупуване на земеделска техника. Общо 204 дка ще са новите лозя, а 314 дка са за конструкцията на вече съществуващи масиви. Това е част от планираните за доизграждане масиви, с което Тодоров, заедно с наличните вече 318 дка, ще осигури общо 1000 дка собствени лозя в периода до 2009 година. Реализираната инвестиция ще доведе до 100% осигуряване на суровина, само от собствени масиви и оттам до подобряване на качеството на предлаганите партиди вина.
Първата бутикова изба в България е специализирана в производството нa висококачествени червени вина в бутикови серии и ограничени количества. Тя се намира в сърцето на Тракия в едно от емблематичните за българското винопроизводство село Брестовица.
Построена е през 1945 г. от братя Андонови - едни от най-известните за това време винопроизводители и търговци на вино в региона. През 1947 г. избата е национализирана и едва през 1992 г. е върната на наследниците. През 2001 г. настоящият собственик - Иван Тодоров, изкупува избата и извършва основна реконструкция и модернизация, съчетавайки най-съвременните технологии за производство с българската възрожденска архитектура, превръщайки я в един модерно оборудван комплекс.
Винарската изба Тодоров реализира нетна неконсолидирана печалба за шестмесечието на тази година на стойност 19 хил. лв. при загуба от 47 хил. лв. година по-рано. Продажбите на компанията нарастват със 77% до 1,.098 млн. лв., а разходите по икономически елементи показват ръст от 55 на сто до 914 млн. лева.
Акциите на дружеството бяха въведени за търговия на БФБ-София от 18 април тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във