Банкеръ Weekly

Новини

Вина с вкус на подправки, билки и плодове, представят на „Винария 2013“

Аромати и вкусове на подправки, билки и плодове отличават новите колекции вина, които ще бъдат представени на Международната изложба за лозарство и винарство bdquo;Винария 2013ldquo;, която се провежда от 3 до 6 април Пловдивския панаир. Участие са заявили фирми от 13 държави. Ясно се забелязва стремежът към уникалност, като се използват нови екзотични сортове грозде и необичайни купажи, а това създава голямо разнообразие, коментира председателят на Националната-лозари винарска камара проф. Пламен Моллов преди началото на дегустациите за определяне на победителите в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, които се проведоха от 11 до 17 март в панаира. Сега и любителите могат да видят последните разработки на български и чуждестранни фирми.


Новост в европейски мащаб са продуктите на bdquo;Гулбанис вайнldquo;. В тях се експериментира с ванилия и други подправки, горски плодове, ягоди, билки. Така вината получават многопластов аромат и свежест.


В тях се срещат ухания на цитруси, шоколад, кафе, кокос, цветя. Бяло сухо вино с дъх на прясно сено и люляк присъства в асортимента на изба bdquo;Логодажldquo;. Розе от мавруд с коралови нюанси в цвета и сладък финал ще покаже една от най-новите наши изби - bdquo;Манастираldquo;. Лек вкус на чушка се усеща в някои от вината на изба bdquo;Златен роженldquo;, която използва билки, горски плодове, дива вишна, ябълка и череша.


Някои от производителите подлагат на прецизна селекция гроздето, което слагат в бъчвите, за да гарантират качеството. Винпром bdquo;Пещераldquo; например е използвал едва 1/3 от реколтата в производството на вина от сортовете bdquo;Каберне франldquo; и bdquo;Сираldquo;. Това са новите две попълнения в елитната колекция bdquo;Домейн Пещераldquo;, която може да се види в експозицията на най-големия изложител наред с популярните продукти на компанията.


Винарски изби вече започнаха нарочно да намаляват добивите от лозовите масиви, за да се подобри вкусът на гроздето. Червено сухо премиум вино, направено по този начин, ще покаже изба от Македония. В нейните продукти също има екзотични нотки, постигнати с добавка на пипер, босилек, липов цвят, бъз, стафиди и 11 вида плодове.


Още много новости ще демонстрират участниците в 21-ото издание на bdquo;Винарияldquo;. Част от тях се състезаваха за наградите - приза bdquo;Златен ритонldquo;, златни, сребърни и бронзови медали. В надпреварата участваха 45 фирми, като 20 от тях бяха от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан. Бяха представени над 400 проби от вина и 60 от ракия и други спиртни напитки. Имената на победителите ще бъдат обявени в bdquo;Нощта на Златния ритонldquo; на 3 април.


Открити дегустации на наградените напитки подготвя за посетителите Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която е съорганизатор на изложението. Гостите могат да дадат своите оценки за червени, бели и розови вина в рамките на конкурса bdquo;Изборът на потребителяldquo;, който е съвместна инициатива на Международен панаир Пловдив, асоциация bdquo;Активни потребителиrdquo; и НЛВК.


На деловия форум ще бъдат показани също модерни технологии, техника, оборудване, материали, услуги за лозарството и винарството. Заедно с bdquo;Винарияldquo; се провежда и bdquo;Фудтехldquo; (за хранителната индустрия), като двете изложения са под егидата на Министерството на земеделието и храните. Паралелно ще се състои и изложбата bdquo;Хорекаldquo; за хотелиерско, ресторантьорско и търговско оборудване. Така ще бъдат презентирани напитки, храни и приятна обстановка за тяхното консумиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във