Банкеръ Daily

Новини

Вигенин уверен, че българите и румънците не са проблем за Великобритания

Българите и румънците в никакъв случай не са проблем за Великобритания, заяви пред журналисти в Брюксел министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз. Той изтъкна, че по програма е трябвало този месец да посети Лондон, но е отложил пътуването си за началото на 2014-а, за да не бъде в сянката на кампанията срещу българските и румънските работници. Преценихме, че сега атмосферата не е подходяща, обясни Вигенин. Според него в края на януари ще стане ясно, че няма да има наплив на българи и румънци към Острова и посещението ще премине в много по-спокойна обстановка.


По повод намеренията на британските власти за въвеждането на промени в законодателството, свързани с имиграцията, вътрешният министър заяви, че ако има дискриминационни мерки, България е готова, в координация с ЕК, да работи за това такива мерки да не бъдат предлагани и приемани, а ако бъдат приети - да бъдат предприети съответните действия.


Стана ясно още, че на Европейския съвет в края на седмицата държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз да обсъдят въпроса за миграцията и опазването на южните сухопътни граници. Според Вигенин обаче отделните страни не могат да се справят с този въпрос.


Не става дума за прехвърляне на отговорности и на финансово бреме, а за общ отговор, доколкото не става дума само за социални и хуманитарни въпроси, а за сигурността на ЕС. Наред с хората, които имат нужда от подкрепа, се инфилтрират и терористични елементи, това няма как да бъде оставено без последствия от ЕС, уточни той.


Външният министър очерта и очакванията си на предстоящата през януари първа шестмесечна оценка за поставянето на военното крило на Хизбула в списъка на ЕС за терористичните организации. По думите му крайната цел на това решение е било ограничаване на възможностите на тази организация да предприема терористични действия и да поддържа терористични групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във