Банкеръ Daily

Новини

Вигенин: Дания е положителен пример в много области

Дания е положителен пример в много области, които са приоритетни за България и е един добър модел, от който да се учим. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин на среща с посланика на Кралство Дания у нас Коре Янсон. Всички страни в Европейския съюз трябва да се учат една от друга, не да копират, но да намират източници на вдъхновение, подчерта от своя страна посланик Янсон.


bdquo;Дания има големи постижения в областта на енергийната ефективност и вашият опит ще е изключително полезен и ценен за насrdquo;, подчерта министър Вигенин. Той допълни, че датският социален модел също би могъл да бъде използван като пример от българското правителство, което поставя фокус върху социалната политика. Един от основните проблеми в тази област е справянето с младежката безработица, каза още външният министър.


Сред другите основни приоритети както в областта на външната политика, така и на правителството е засилването на ролята на българските дипломати в икономическата политика - привличане на чужди инвестиции и търсене на нови пазари. Дания е важен търговски партньор на България и се надяваме на повече преки датски инвестиции в българската икономика, подчерта министър Кристиан Вигенин.


Двамата обсъдиха и възможности за двустранно сътрудничество в други сфери, както и процеса на разширяването на Евросъюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във