Банкеръ Daily

Новини

Виетнам иска нашите пристанища за внос на стоки в ЕС

ldquo;Виетнам има интерес да използва българските пристанища при вноса на виетнамски стоки в Европейския съюз, а България може да използва виетнамските, при износа на свои стоки за страните от Югоизточна Азияrdquo;. Това заяви заместник-председателят на Националното събрание на Социалистическата република Хуин Нгок Шън, които разговаря с вицепрезидента Маргарита Попова днес на ldquo;Дондуковrdquo; 2. Той подчерта, че дори и в условията на тежката световна икономическа криза Виетнам е запазил стабилността на своята икономика и е отчел икономически ръст от 5.9% през 2011 г. и очаква ръст от 5.2% през настоящата 2012 година.


Българският износ в областта на химическата, леката промишленост, машиностроенето и селското стопанство може да се увеличи, заяви от своя страна Маргарита Попова. Според нея освен българските пристанища, Виетнам може да използва и индустриалните зони у нас за развитието на икономическите си връзки с Европейския съюз. ldquo;В България са добре развити хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост и ние можем да предложим на Виетнам конкретно партньорство в тези сфериrdquo;, посочи още Попова. Тя отбеляза, че подписването на Рамковото споразумение за всеобхватно партньорство и сътрудничество между ЕС и Виетнам през юни т. г. ще създаде още по-благоприятни условия за развитие на сътрудничеството между двете страни и изрази надежда, че скоро ще бъде подписано и Споразумение за свободна търговия ЕС-Виетнам.


Обща бе оценката, че двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността има голям потенциал за развитие. Според българския вицепрезидент двете страни могат да го разширят и в сферата на военното обучение и обмена на кадри, във военната медицина и във военно-почивното дело. Маргарита Попова отбеляза и възможността за установяване на сътрудничество между България и Виетнам при управлението на природни кризи и промишлени аварии.


И Маргарита Попова и Хуин Нгок Шън посочиха, че виетнамските граждани, получили своето образование в България, са общо достояние на двете страни и представляват сериозен потенциал за бъдещото развитие на двустранните отношения. Много от българските възпитаници понастоящем заемат ръководни длъжности във Виетнам, включително постовете на вицепрезидент, председател на Националното събрание, заместник-министри и ректори на висши училища.


Маргарита Попова изрази и подкрепата на страната ни, като страна-член на ЕС, за изпълнението на ldquo;Декларацията за поведение в Южнокитайско мореrdquo; и за усилията на страните от АСЕАН да изработят ldquo;Кодекс на поведение в Южнокитайско мореldquo;.

Facebook logo
Бъдете с нас и във