Банкеръ Daily

Новини

ВЕТРОПАРКЪТ НА AES ВЗЕ СЕРТФИКАТ ПЪРВИ КЛАС

Американската компания AES получи сертификат за инвеститор първи клас. Той е за съвместния проект по изграждането на ветроенергиен парк с българската фирма Гео Пауър. Документът бе връчен от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Валентин Иванов на регионалния мениджър на американците Питър Литгоу и на изпълнителния директор на Гео Пауър Димитър Христов.
Изграждането на този ветроенергиен парк е част от стратегията на AES за развитие на проекти за енергия от вятъра в Европа и особено на пазари, където в бъдеще се очаква висок ръст, заяви Литгоу.
Уверени сме, че съвместната ни дейност ще отговори на световните тенденции за максимално оползотворяване на ресурсите от възобновяеми енергийни източници и ще нареди страната ни сред цивилизованите държави в Европа, загрижени за околната среда, коментира Димитър Христов.
Съвместната инициатива предвижда изграждането на ветропарк с мощност до 200 мегавата в района на Северното Черноморие, в земеделските земи край Каварна. Общата инвестиция възлиза на над 300 млн. евро, а очакваното годишно производство на електроенергия ще надхвърли 450 гигаватчаса. По този начин ще се спестява изхвърлянето в атмосферата на над 500 хил. т въглероден диоксид годишно.
Вече има подписан и предварителен договор с НЕК за присъединяването на ветропарка към енергийната система на страната. В момента се доизглаждат детайлите и по контракта за изкупуване на произведената електроенергия. Инвеститорите не се опасяват от липса на рентабилност, тъй като разполагат с данни от тригодишни измервания и анализ на ветровия потенциал на избраната територия, които напълно потвърждават предварителните прогнози и гарантират пълноценната работа на съоръженията.
Американската компания AES вече работи по друг голям проект в България. Това е изграждането на 670 мегавата заместваща мощност на площадката на ТЕЦ Марица-изток 1.

Facebook logo
Бъдете с нас и във