Банкеръ Daily

Новини

ВЕСТНИК БАНКЕРЪ ВРЪЧИ ЕЖЕГОДНИТЕ СИ НАГРАДИ ЗА 2007 Г.

Вестник БАНКЕРЪ раздаде ежегодните си награди на хищна церемония в хотел Амбасадор вчера вечерта. Отличието Банкер на година получи Виолета Маринова - Банка ДСК. Носител на специалния приз Сдлека на годината стана Цветелина Бориславова - СИБанк.
Победителите и през тази година в класацията на вестник БАНКЕРЪ за най-добро Управляващо дружество и Инвестиционен посредник са познатите стари лица - Елана фонд мениджмънт АД и Карол АД.
Идеята на БАНКЕРЪ да се следи развитието на небанковия финансов сектор беше подкрепена от играчите на пазара, фондовата борса и надзорният орган - Комисията за финансов надзор. Работна група от техни представители заедно с представители на вестника изработи системата от критерии за оценка и номинира най-успешните дружества въз основа на техните резултати.
През последните няколко години участниците на небанковия финансов пазар затвърждават своето силно присъствие. Те са тези, които имат съществен принос за повишаване инвестиицонната култура на населението, и за разширяването на портфейла от финансови услуги предлагани на инвестииционната общност. Доказателство за това е, както нарастващият брой на предлаганите колективни инвестиционни схеми, така и обемът активи, които те вече управляват.
В класирането, и през тази година, начело е Елана фонд мениджмънт като набра 43 от възможните 50 точки. За изминалия едногодишен период фондът удвои нетните си активи и вече управлява 132.774 млн. лв., разпределени в четири колективни инвестиционни схеми, които покриват всички рискови възможности. Наградата беше получена от Камен Колчев, основател и главен изпълнителен директор на Елана холдинг, който е мажоритарен собственик в управляващото дружество. Тя му беше връчена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Бисер Петков.
През тази година фондовата борса стана предпочитано място за привличане на средства за много компании. Интересът към листване на борсата и получаване на публичен статут доведе до невиждан бум на нови емисии. През 2006 г. Химимпорт и Монбат повлякоха крак и през настоящата финансова година вече (20) компании реализираха IPO и увеличения на капитала, други решиха да набират свеж капитал за своите инвестиционни проекти чрез издаване на облигационни емисии. Освен това около 60 фирми са обявили намерение да излязат на БФБ-София през следващите месеци.
Подреждането за Инвестиционен посредник на 2007 г. се води от Карол с 27 точки. Дружеството беше начело по два от критериите - брой сделки на БФБ - София и при електронната търговия чрез системата COBOS.
Председателят на борда на директорите на БФБ - София Виктор Папазов връчи отличието на Станимир Каролев - основател и председател на съвета на директорите на Карол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във